Čtvrtek, 28. března 2024

Černé skládky velké jako dva Václaváky dusí české lesy

Černé skládky velké jako dva Václaváky dusí české lesy

Praha - Pokud by se daly na jedno místo všechny odpadky, které státní podnik Lesy loni musel uklidit ze svých pozemků, vznikla by plocha velká jako dvě Václavská náměstí.

Lesy ČR oznámily, že se v uplynulém roce musely vypořádat se zhruba tisícovkou černých skládek, které dohromady tvořily více než devět hektarů, přičemž Václavák má něco přes čtyři hektary.

"S problémem černých skládek v lesních porostech podél silnic a cest se potýkáme dlouhodobě," poznamenal mluvčí Lesů Zbyněk Boublík.

Uvedl, že vloni musel státní podnik za odklizení odpadků zaplatit přes 2,6 milionů korun, což je o 700 tisíc korun víc než v roce 2008.

PET lahev se rozkládá až 80 let

Lidé odhazují v lese běžné odpad, jako jsou například plastové lahve nebo igelitové tašky, ale zbavují se tímto způsobem i přebytečných spotřebičů, nábytku nebo vysloužilých pneumatik.

Například PET lahev nebo plastový kelímek se přitom v přírodě rozkládá 50 až 80 let, igelitová taška až 30 let a cigaretový filtr 10 až 20 let. Ale třeba i obyčejný papírový kapesníček se rozkládá několik měsíců.

Za porušení lesního zákona může dostat přistižená osoba blokovou pokutu až několik tisíc korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů