Pátek, 19. dubna 2024

Sedm místních Agend 21 pod lupou. Jak kvalitní jsou?

Sedm místních Agend 21 pod lupou. Jak kvalitní jsou?

V říjnu a listopadu letošního roku se na 7 místech v ČR uskutečnily tzv. kontroly MA21 "na místě". V Chrudimi, Křižánkách, Kopřivnici, Litoměřicích, mikroregionu Drahanská vrchovina, na Vsetíně a v Prostějově přizvali zástupci města, obce či mikroregionu "kontrolory" z Pracovní skupiny MA21 a všechny další zájemce, kteří chtěli ověřit, jak tito nejpokročilejší postupují v mezinárodním programu místní Agenda 21.

Zhruba dvou a půlhodinové otevřené akce byly velice poučné pro všechny, kteří se již obdobným aktivitám věnují, chtějí začít nebo se jen inspirovat k další práci. Politici či úředníci z obcí a regionů, ale i zástupci spolupracujících škol, neziskových organizací a dalších partnerů představili své postupy v různých oblastech rozvoje - od dopravy, přes životní prostředí, místní ekonomiku, sociální tématiku či odporu zdraví. Upozornili na to, co se jim daří, a kde je doposud prostor ke zlepšení. Představili a okomentovali proběhlé akce - osvětové kampaně, konkrétní plánovací akce s veřejností, kulaté stoly. Speciálně se zaměřili na práci se strategickým plánem města/obce/regionu či dalšími tematickými rozvojovými koncepcemi a jejich vazbou na schválený rozpočet.

Novinkou byla kontrola v tak malé obci, jakou jsou Křižánky. Křižánečtí překvapili svým strategickým přístupem k rozvoji obce a dlouhou řadou plánovacích a komunitních akcí pro veřejnost. V Litoměřicích byla jako v minulých letech silná účast, město návštěvníky zaujalo nejen již tradičním zaměřením na udržitelnou energetiku, ale i aktivitami, které podporují spravedlivý obchod - FairTrade. Prostějov se do této pokročilé kategorie MA21 po čase vrací a jako dobrou praxi nabízí provázání metod kvality úřadu, ale také například unikátní systém veřejné dopravy plně vybavený ekologickým pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). Zástupci Vsetína mj. prezentovali úspěšné zapojení místních podnikatelů a jejich podporu neziskovým organizacím na území města či téma manažerského rozpočtování. V Chrudimi se pochlubili výsledky certifikace EMAS či řadou akcí a veřejných projednávání investičních záměrů města. Mikroregion Drahanská vrchovina - jako jediný regionální zástupce se prezentoval zajímavým projektem kompostárny se společným svozem pro celý mikroregion. Kopřivnice ukázala např. možnosti energetických úspor metodou EPC, která spočívá v tom, že do budovy ve vlastnictví města investuje soukromá firma, které se pak její investice včetně předem dohodnuté odměny splácí z úspor nákladů na vynaložené energie.

Společná prezentace všech proběhne na Konferenci NSZM v Kaiserštejnském paláci v Praze na Malé Straně dne 20. listopadu. Přijďte zhodnotit zdravou soutěživost prezentujících, mají se čím pochlubit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů