Pátek, 29. března 2024

Arnika: Novela vyhlášky o ochraně stromů usnadní kácení

Arnika: Novela vyhlášky o ochraně stromů usnadní kácení

Novela vyhlášky o ochraně dřevin, kterou připravuje ministerstvo životního prostředí (MŽP), usnadní podle sdružení Arnika a Zelený kruh kácení některých stromů. Podle MŽP je cílem vyhlášky zvýšit ochranu dřevin, ale zároveň zjednodušit kácení převážně ovocných stromů v zahrádkách, o které žádají jejich majitelé.

"Ministerstvo již tři roky slibuje, že omezí svévolné kácení stromů v alejích, ve městech i v obcích. Navržená novela vyhlášky ale nepomůže. Oproti současnému neutěšenému stavu by navíc umožnila kácet bez povolení ještě veškeré stromy v zahradách," uvedl Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Podle nevládních organizací je problémem to, že platná vyhláška chrání pouze staré stromy, jejichž obvod kmene přesahuje 80 centimetrů. Nová vyhláška umožňuje i libovolné kácení v zahradách. Pouze ve městech a v obcích by vyhláška chránila stromy s obvodem kmene větším než 60 centimetrů. Ani to však není podle kritiků vyhlášky dostatečné.

"Například u dubu můžeme na dosažení obvodu 80 centimetrů čekat řádově 50 let. Jenže už od věku zhruba 20 let je strom značně velký a plní celou řadu ekologických funkcí - pohlcuje prach, čistí vzduch, vyrovnává místní mikroklima a zkrášluje prostředí," dodal Skalský. Podle něj navíc ovocné stromy v alejích podél cest takových rozměrů vůbec nedorůstají.

Podle mluvčího MŽP Matyáše Vitíka vyhláška zlepší ochranu dřevin v městech a obcích. Pokud by bylo rozhodnuto o kácení, můžou podle mluvčího úřady nařídit náhradní výsadbu, která by měla kompenzovat ekologickou újmu Nově by měly být chráněny i skupiny mladších stromů, pokud jejich plocha přesahuje 40 metrů čtverečních. Kritiku, která se týká kácení ovocných alejí u silnic považuje MŽP za nekorektní. "Kácení alejí podél silnic ve větší míře gradovalo v uplynulých letech, nikdy však nemělo živelní podobu," uvedl mluvčí.

MŽP obhajuje i zjednodušení kácení v zahrádkách. "Návrh vychází z předpokladu, že zahrady jsou převážně v majetku fyzických osob a převažují v nich především ovocné dřeviny, u kterých je nezbytná pravidelná obnova," uvedl Vitík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů