Čtvrtek, 28. března 2024

Policie vyšetřuje ekologickou havárii v okolí nádrže Klíčava

Policie vyšetřuje ekologickou havárii v okolí nádrže Klíčava

Policie pátrá po neznámém pachateli, který před časem vyhodil do potoka Karlův Luh na Rakovnicku několik pytlů s nebezpečnými pesticidy. Znečistil tak přítok vodárenské nádrže Klíčava a ohrozil tento zdroj pitné vody. Pachateli hrozí až tři roky vězení, sdělila dnes ČTK mluvčí rakovnické policie Jana Žáčková. Podle mluvčí Středočeských vodáren Lenky Kozlové není zdraví obyvatel nijak ohroženo. Do přehrady se podle ní dostalo jen minimum chemikálií a voda dodávaná odběratelům je zcela nezávadná. Krajský úřad potvrdil, že koncentrace pesticidů v nádrži nepřevyšuje zákonné limity.

Informaci o nálezu nebezpečných chemikálií obdržely úřady koncem září. Hasiči na místě instalovali norné stěny, zadržené látky odklízela specializovaná společnost Dekonta. Část chemikálií ale unikla dál po proudu. Expertiza podle Žáčkové prokázala, že v pytlích byl syntetický herbicid atrazin, jehož používání je v Evropské unii už zakázáno. Kromě pytlů s pesticidy hasiči na místě našli i sudy s ložiskovou vazelínou.

"Pytle byly poškozeny a závadná látka z nich se evidentně dostala do okolního prostředí. Jeden prázdný pytel hasiči vytáhli přímo z vodního toku. Vedle pytlů a na terénu ležel rozsypaný bílý prášek, který v kontaktu s vodou zezelenal," sdělila ČTK mluvčí rakovnické radnice Alida Štulajterová.

Kozlová uvedla, že největší znečištění zachytil jeden ze soustavy rybníčků. Část látek byla odčerpána a určitá část se dostala v naředěném stavu do Klíčavy. "Nějaká koncentrace atrazinu tam je, ale v horních vrstvách. V hloubkách, kde odebíráme vodu, nikdy atrazin nebyl zaznamenán, vždy to bylo v neměřitelných hodnotách," řekla. Situaci mají podle ní vodohospodáři pod kontrolou.

Podle Markéty Vítkové z krajského úřadu se pesticidy do přehrady dostaly pouze v koncentraci, která nepřevyšuje limity stanovené vyhláškou pro pitnou vodu, tedy 100 nanogramů na litr vody. "V místě odběru povrchové vody z nádrže pro úpravu pitné vody Klíčava se zvýšené koncentrace neobjevily," uvedla. Největší znečištění bylo podle Štulajterové zachyceno v rybníku Klíčava, a to 1400 nanogramů na litr.

Po sanaci v místě vzniku havárie odborníci bedlivěji monitorují jakost vody ve vodárenské nádrži i na jejím přítoku. "V případě zvýšení koncentrací pesticidů nad bezpečnou mez budou přijata další nápravná opatření," uvedla Vítková. Likvidace následků havárie by podle ní měla stát více než půl milionu korun.

Vodní nádrž Klíčava zásobuje vodou kolem 20.000 lidí. Vodu z toho zdroje odebírají například obce Lány, Nové Strašecí, Stochov, Běleč, Tuchlovice, Bratronice, Sýkořice, Mšec nebo Braškov.
Jan Kholl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů