Čtvrtek, 18. dubna 2024

RozVerky Ekologického institutu Veronica

RozVerky Ekologického institutu Veronica

Ornitolog Karel Hudec získal cenu Akademie věd

Akademie věd letos poprvé udělovala ceny za dlouhodobou práci v oblasti popularizace vědy. Mezi třemi oceněnými je i Karel Hudec - člen ČSOP Veronica, redakční rady časopisu Veronica, spoluzakladatel Nadace Veronica. Svoji vědeckou dráhu věnoval výzkumu ekologie ptáků, je autorem stovek popularizačních článků a několika monografií. Srdečně blahopřejeme! Více informací naleznete zde.

10. jubilejní aukce uměleckých děl

Nadace Veronica Vás zve na předvánoční aukci uměleckých děl - v sobotu 24. 11. v 17 hod. v Besedním domě v Brně, moderovat bude Arnošt Goldflam. Mezi nabízenými díly budou autorské šperky, obrazy, grafiky, sochy. Výtěžek půjde na záchranu výjimečného kousku přírody - lokality Vlčí hrdlo nedaleko Strážnice. Více u Petry Jadrné, tel. 731 979 005, nebo zde.

Exkurze starostů za dobrými příklady komunální energetiky byla úspěšná

7. 11. se uskutečnila exkurze pro čtyřicet účastníků převážně z řad starostů a zastupitelů obcí z celé ČR. Vydali se do brněnské čtvrti Nový Lískovec a do Hostětína. Modelové projekty udržitelného rozvoje v Hostětíně vznikaly postupně od 90. let minulého století a jsou stále inspirací pro ostatní obce. V Novém Lískovci byla od roku 2001 renovována řada panelových domů vysoko nad běžným českým standardem tepelných parametrů budov. Více informací naleznete zde.

Zveme na exkurzi Přírodní a energeticky úsporné stavby v okolí Brna

V pátek 1. 12. Vás zveme na autobusovou exkurzi za přírodní a energeticky úspornou architekturou. Pojeďte s námi načerpat trochu inspirace do obytného ateliéru v Ostrově u Macochy, Kaprálova mlýna v Ochoze u Brna a slaměného rodinného domu v Habrovanech. Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna: Příručka pro regeneraci rodinných domů ve 21. století

Vylepšený starý dům se může přiblížit nejlepšímu stavebnímu standardu (pasivnímu) a může poskytnout to nejpříjemnější možné bydlení. Ještě k tomu může být zajímavý, inspirující, krásný. Nová knížka Ekologického institutu Veronica Nové standardy pro staré domy čtenářům ukazuje, jak mohou své staré domy upravovat, obsahuje řadu technických řešení i příkladů domovní techniky. Více informací naleznete zde.

Čtěte on-line v časopise Veronica: Obchodník má být prospěšný svému regionu

Překvapilo by Vás, kdyby obchod u Vás na rohu začal nabízet biomaso? V okolí Ústí nad Orlicí je to už běžné díky projektu Jsme tu doma - podporujeme regionální výrobce potravin. Povzbuzující rozhovor s ředitelem obchodního družstva Konzum Miloslavem Hlavsou, které staví na principu lokální udržitelnosti, čtěte on-line v časopise Veronica.

Vánoční jedličky v květináči

Přijďte si koupit živý vánoční stromeček, na jaře z nich společně vysadíme kus nového lesa. Prodej začne v Ekologické poradně Veronica 26. 11. (cena 99 Kč/kus). Nabízíme i metodiku, jak podporu jedliček rozběhnout i u Vás - stáhnetě si ji zde. Více informací o vánočním prodeji naleznete zde.

Zvou Vás jiní

Nová studijní zaměření bakalářského a magisterského oboru na Katedře environmentálních studií FSS MU
Katedra environmentálních studií nabízí od roku 2012/2013 čtyři nové certifikované bakalářské specializace zaměřené na environmentální podnikání, státní správu, NNO a krajinu. V magisterském studiu je možné se orientovat na teoretickou nebo praktickou environmentalistiku. Více zde.

Lipka vánočně
Školské zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka nabízí semináře vánočního tvoření nebo cukrov í na poslední chvíli. Jste zváni na pracoviště Kamenná 20, více zde.

Kosenka hledá dobrovolníky k pomoci na obnově stodoly
Přijeďte do Valašských Klobouk pomoci na obnově stodoly po loňském požáru. Kdo může, pomůže v sobotu 24. 11. Nahlaste se předem na tel. 736 777 144 nebo kosenka@kosenka.cz, občerstvení, stravu a ubytování ve spacáku zajišťujeme. S Vaší pomocí to stihneme ještě do Mikulášského jarmeku 29. 11. - 2. 12., o něm více zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů