Čtvrtek, 25. dubna 2024

Budeme vyrábět "umělou hmotu" z peří?

Budeme vyrábět "umělou hmotu" z peří?

O výrobu plastu bez použití bioplastů ale vykazoval vlastnosti, které by zahrnovaly odolnost proti vodě či mechanickému tlaku. Minulý rok prezentoval tým amerických vědců z Univerzity v Lincolnu svou práci o novém plastu. Ten vykazuje velmi kvalitní vlastnosti a je vyroben z kuřecího peří!

"Bioplast z kuřecího peří je odolnější než jiné bioplasty."

Kuřecí a krůtí peří obsahuje velké množství keratinu, tedy bílkoviny, která je důležitou součástí našich vlasů, chlupů a nehtů. A právě tato bílkovina se ukázala být ideálním základem pro výrobu bioplastu. Výzkumníci peří nejdříve očistili, následně rozemleli a do vzniklého jemného prášku přidali chemikálii, jež spojuje molekuly keratinu do dlouhých řetězců a vytváří tak polymer.

Nový materiál je odolnější než doposud vyrobené bioplasty ze sojových bobů nebo škrobu. Jeho výhodou je relativně jednoduchá formovatelnost do podoby různých výrobků pod vlivem vyšších teplot (okolo 170 °C), protože jde o termoplast. A takto roztavit a přetvářet ho lze navíc mnohokrát. Tato novinka má také obrovskou výhodu v tom, že surovina, která byla pro její výrobu použita, je běžným odpadním materiálem.

ZDROJ: nazeleno.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů