Úterý, 19. března 2024

V atmosféře je podle OSN rekordní úroveň skleníkových plynů

V atmosféře je podle OSN rekordní úroveň skleníkových plynů

Koncentrace plynů přispívajících ke globálnímu oteplování dosáhla loni rekordní úrovně. Podle výroční zprávy Světové meteorologické organizace (WMO) o plynech v atmosféře je koncentrace oxidu uhličitého o 40 procent vyšší než v předindustriální éře.

V atmosféře bylo loni v milionu částic atmosféry 390,9 částic oxidu uhličitého. Tento oxid je hlavním skleníkovým plynem a jeho koncentrace za posledních deset let roste asi o dvě částice za rok.

Tato koncentrace je o 40 procent vyšší než v roce 1750 před průmyslovou revolucí, kdy činila asi 275 částic na milion. Od té doby bylo do ovzduší vypuštěno asi 375 miliard tun oxidu uhličitého, uvedla zpráva WMO.

Podle šéfa organizace Michela Jarrauda zůstanou v atmosféře po staletí a "budou dále zahřívat planetu a ovlivňovat všechny aspekty života na Zemi". "Již nyní jsme zaznamenali, že kvůli absorpci oxidu uhličitého jsou oceány kyselejší, což může mít důsledky pro podmořský potravinový řetězec a korálové útesy," uvedl Jarraud.
Po sedmi letech stability v posledních třech letech stoupá i koncentrace metanu, dalšího skleníkového plynu setrvávajícího dlouho v atmosféře, uvedla WMO, která spadá pod OSN.

V roce 2011 se zrychlil nárůst oxidu dusného. Jeho dlouhodobý dopad na změnu klimatu je 298krát větší než u oxidu uhličitého.

Podle WMO se oteplující účinek těchto tří plynů na klima zvýšil mezi lety 1990 a 2011 o 30 procent. Tyto plyny jsou úzce spojeny s lidskými aktivitami, jako užívání fosilních paliv, kácení lesů a intenzivní zemědělství.

WMO uvedla, že rychle přibývá i další skleníkové plyny, které se objevují v menším množství. Od poloviny 90. let se zdvojnásobila úroveň fluoridu sírového.

Snižuje se naopak koncentrace freonů, uvedla WMO.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů