Čtvrtek, 28. března 2024

Muzeum zve na haldy a tvořivé workshopy

Muzeum zve na haldy a tvořivé workshopy

Ostravské muzeum patří k organizacím, které se významně podílejí na ekologické výchově dětí a mládeže celého moravskoslezského kraje. "Informace, že se letos filmový festival EKOFILM opět uskuteční v Ostravě, nás potěšila, takže jsme se bez váhání pustili do přípravy části doprovodného programu. V pátek 7. prosince a také o den později na Ekopouti budeme v aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice společně s návštěvníky festivalu vyrábět z recyklovatelného odpadu ekotašky, hudební nástroje z různých rostlin nebo ozdobné spony a jiné doplňkové výrobky. Tyto workshopy jsou cílené nejen na mateřské a základní školy, ale i celé rodiny s dětmi. V předvánočním čase si vyzkoušíme také výrobu vánočních ozdob a půvabných andílků," říká ředitelka muzea Jiřina Kábrtová.

Nápad, jak co nejlépe využít netradiční přírodní materiály, mohou lektoři Ostravského muzea realizovat jen za předpokladu, že pro zájemce nachystají například i dostatek křídlatky japonské. Botanička muzea Zdenka Prymusová potvrdila, že už od začátku října jezdí tuto rostlinu sbírat: "Právě na přelomu září a října dochází k opadu listů, odpaří se větší část vody a křídlatka dostává potřebnou pevnost. Už ji sušíme a voskujeme."

Ostravské muzeum disponuje více než jedním milionem sbírkových předmětů, k nimž patří i velmi obsáhlý fotoarchiv. A návštěvníci EKOFILMU budou mít možnost do něj nahlédnout. "K ústřednímu tématu letošního festivalového ročníku Reuse a recyklace jsme vybrali naše mimořádně zdařilé snímky ostravského fotografa Rudolfa Jandy. Fotografie jsou z 60. let minulého století a je na nich zachyceno nejen čerstvé sypání hald na Ostravsku. K vidění jsou bizarní záběry, kterým však zároveň nechybí poetika," dodává ředitelka J. Kábrtová o výstavě nazvané Poezie na haldách, kterou si mohou zájemci prohlédnout na MFF EKOFILM od 6. do 8. prosince ve druhém podlaží multifunkční auly Gong, vždy od 9 do 17 hodin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů