Pátek, 29. března 2024

Nahradí biouhlí fosilní variantu?

Nahradí biouhlí fosilní variantu?

Na světovém trhu existuje mnoho výrobců, kteří dodávají řešení pro výrobu energie s nízkou produkcí uhlíkatých plynů. Mezi ně patří i společnost Areva, která nedávno oznámila akvizici technologie umožňující výrobu bio-uhlí. Tým složený ze zhruba 20 odborníků se základnou v jihozápadní Francii již na této aktivitě pracuje.

Technologie je založena na procesu pražení Thermya. Pražení čili depolymerizace biomasy je termo-chemický proces založený na eliminaci vody a důkladném rozmělnění organického materiálu až na vlákno. Pražená biomasa, respektive biouhlí, nabízí celou řadu výhod včetně vysoké hustoty energie, a to především díky nízkému obsahu vody a jemnému rozdrcení.

Nový výrobní postup je nyní uváděn do komerčního provozu. Palivo elektrárny je vyráběno z biomasy, která může nahradit fosilní uhlí využívané při výrobě termální energie a elektřiny.

"Tato akvizice posiluje naše postavení v oblasti obnovitelných zdrojů energie a firma se tak dostává na globální trh s biouhlím, který má značný potenciál," prohlásil Luc Oursel, prezident a výkonný ředitel společnosti Areva.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů