Úterý, 19. března 2024

Technologie pro úsporné bydlení

Dům odebírá elektrickou energii ze sítě pouze v okamžiku, kdy přestane stačit střešní fotovoltaika dodávající elektrickou energii do akumulátorů...

Technologie pro úsporné bydlení

Dům v Choceradech byl postaven v letech 1970 - 1975. Použitými materiály a technologiemi je to typická stavba z těchto let. Jeho podlahová plocha je celkem zhruba 340 m 2 ve třech patrech. Loni proběhla částečná rekonstrukce (výměna oken, zateplení podkroví, instalace technologií atd.). Fasády nebyly zatepleny.

Dům odebírá elektrickou energii ze sítě pouze v okamžiku, kdy přestane stačit střešní fotovoltaika dodávající elektrickou energii do akumulátorů. Během letních měsíců navíc dodává přebytky také do elektrorozvodné sítě, jedná se asi o 300 až 400 kWh/rok, tedy méně než 5 % produkce fotovoltaických panelů.

FOTOVOLTAIKA

Na střeše je instalováno 33 fotovoltaických panelů, dalších 12 panelů na fasádě. Jejich celkový výkon činí celkem 8 kW. V těchto panelech vzniká slunečním zářením stejnosměrný elektrický proud, který se následně ve střídači změní na proud střídavý 230 V/50 Hz (elektřina běžně používaná v domácnosti, stejná jako z distribuční sítě). Elektrickou energii lze pak ihned spotřebovávat ve spotřebičích, nebo akumulovat pro pozdější použití. Tento zdroj zajišťuje dostatek elektrické energie pro spotřebu domácnosti od jara do podzimu (přibližně období březen - září).

AKUMULACE ELEKTRICKÉ ENERGIE

Akumulátory o kapacitě 480 Ah, díky kterým je k dispozici 11 kWh elektrické energie například pro noční provoz domu, nebo energetickou nezávislost po dobu cca 15 - 24 hodin (například v případě výpadku sítě). Sem se akumuluje energie z fotovoltaických článků, která je v danou chvíli nadbytečná. Tak, aby byla k dispozici ve chvíli, kdy slunce nesvítí. Do systému řízení spotřeby mohou být integrovány předem vybrané inteligentní spotřebiče (pračka, myčka nádobí). Ty se zapínají v okamžiku, kdy je dostatek energie ze slunce.

FOTOTERMIKA

K ohřevu vody slouží tři panely na střeše domu o výkonu celkem 4,2 kW. Jsou zapojené do systému, ve kterém koluje médium - kapalina, která se vlivem slunečního záření ohřívá. Toto teplo je předáváno do vody ve výměníku umístěném v akumulační nádobě. Nádoba je tepelně izolována a teplá voda zde vydrží několik hodin bez ztráty tepla. Teplou vodu lze používat jako teplou užitkovou vodu, nebo pro přitápění. Tento zdroj je schopen od jara do podzimu (přibližně období březen - září) pokrýt základní spotřebu užitkové vody.

UKLÁDÁNÍ TEPELNÉ ENERGIE

Nádrž na teplou vodu o objemu 1000 litrů akumuluje teplo z fototermického ohřevu a z přebytků elektrické energie z fotovoltaiky, které již nedokáží pojmout baterie. Společně umí tyto zdroje akumulovat tolik tepla, aby byla každý den v systému k dispozici voda o teplotě 45 - 65 stupňů Celsia, což je dostatečná zásoba pro veškerý provoz. Přebytky výroby elektrické energie z fotovoltaické elektrárny řídí inteligentní jednotka, která v reálném čase vyhodnocuje poměr elektřiny vyrobené ve FVE a odebírané od distributora.

PELETKOVÝ KOTEL

Kotel s výkonem 20 kW vyrábí teplo na vytápění domácnosti a ohřev vody v zimních měsících (přibližně v období listopad - únor). Peletky jsou stále k dispozici v automatickém podavači, do kterého se vejde zásoba až na týden provozu - záleží na venkovní teplotě a požadovaném tepelném komfortu v domě. Z podavače si kotel sám automaticky podává peletky do hořáku, kde spalováním vzniká teplo. Kotel se sám automaticky zapíná, zahořuje a vypíná. Odpad ze 100 kg spalovaných peletek je asi 0,6 kg popela.


EKONOMIKA PROJEKTU, NÁVRATNOST INVESTICE

Celkové náklady na toto řešení jsou v současných cenách přibližně:

480 000 Kč fotovoltaika

160 000 Kč akumulace elektrické energie (baterie) a inteligentní řízení

100 000 Kč fototermika

40 000 Kč akumulace tepelné energie (nádrž na teplou vodu)

65 000 Kč spalování biomasy (peletkový kotel)

845 000 Kč celkem +10% DPH, tj. 929 500 Kč


CELKOVÉ NÁKLADY NA PROVOZ DOMU

Majitel domu nakupuje zhruba 3 MWh/rok po přibližně 3 Kč/kWh (sazba pro tepelná čerpadla, elektrokotel...), to znamená roční investici asi 9 - 10 000 Kč/rok za elektřinu.

Fotovoltaická elektrárna vyrobí dalších asi 7,5 MWh a z toho dům dokáže efektivně spotřebovat 7 - 7,2 MWh ročně. Celková spotřeba domu je přibližně 10 - 10,5 MWh (v domě běží počítače a spotřeba kanceláří je přibližně 3 MWh/rok).

Dále majitel nakupuje peletky (postačí 3 - 3,5 tuny/rok). Cena je dnes do 5000 Kč/tuna. Jelikož dům kombinuje výrobu tepla ze slunce, kotel na biomasu běží od poloviny října do konce února (dle počasí). Denní spotřeba je 15 až 40 kg peletek. Netopí se však každý den.

Celkové jsou náklady na energetický provoz domu asi 27 - 29 000 Kč/rok (elektřina i teplo dohromady), což je téměř srovnatelný náklad s běžnými náklady pouze za elektřinu v pražském bytě.

Meziroční bilanční účet za energie tedy je asi do 30 000 Kč. Roční výroba FVE a tržba za Zelené bonusy činí přibližně 7,5 MWh x 6500 Kč, tedy 48 000 Kč. To tedy znamená, že celkově jsme v plusu o cca 18 000 Kč.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů