Čtvrtek, 28. března 2024

Malým českým tokům pomohou Patronáty nad potoky

Malým českým tokům pomohou Patronáty nad potoky

Ke zcela novému modelu péče o potoky a krajinu v Česku zve aktivní občany sdružení Arnika. Lidé z okolí při ní po dohodě místními přebírají nad konkrétním úsekem toku takzvaný Patronát nad potokem. Pro netradiční formu pomoci vodním tokům i okolní krajině je klíčové zapojení místních komunit - voda teče blízko jejich domovů a dobře vědí, jak se potok v průběhu roku chová. Důležitým krokem je ozdravění koryta, ke kterému se pak lidé pravidelně vracejí a dále mu pomáhají. Prvního Patronátu v Kadově nedaleko Blatné se letos zúčastnilo okolo sto dvaceti dětí i dospělých a jejich práci ocenila i místní starostka. Další se chystají třeba v Telči nebo Praze. Forma patronátů se už osvědčila třeba v Německu nebo na Slovensku.

Prohlédněte si fotogalerii z pilotního patronátu u nás >>

arnika.org

"Patronáty nad potoky jsou elegantní a účinné řešení dlouhodobě zanedbávaného stavu našich drobných potoků a řek," říká koordinátor patronátů Ing. Jakub Esterka z Arniky. "Je spousta úseků vodních toků, které jsou zbytečně znásilněny napřímením a prohloubením koryta, vybetonováním nebo jsou jinak kanalizovány. To je pro život ve vodě fatální. Stejně tak to ničí vodní režim krajiny a často jsou podobné regulace toku v rozporu protipovodňovou ochranou," doplňuje Esterka. Opevněná a narovnaná koryta řek urychlují tok vody v krajině, zhoršují průběh povodní, brání jejímu přirozenému čištění a ničí přirozená stanoviště organizmů vázaných na vodní prostředí. Příčné stavby zase znemožňují přirozenou migraci.

"Patronátní dobrovolnickou aktivitu na území naší obce velmi vítám, mladí lidé zde smysluplně pečují o potok a pomáhají tak zatraktivnit naše okolí," pochvaluje si starostka Kadova Vladimíra Tomanová. Model patronátů je v našich podmínkách snadno použitelný. Jednoduchá metodika umožňuje na vhodných úsecích malých toků nastartovat přírodní procesy tak, aby si příroda mohla pomoci sama.

Na základě pilotního patronátu a zkušeností z Německa připravuje nezisková organizace další projekty například v okolí Telče nebo v Krčském lese v Praze. Záměrem je rozšířit tento model na co nejširší spektrum lokalit. Lidé se tak mohou nejen aktivně zapojit do ochrany přírody, ale mají také možnost upevnit vztah ke konkrétnímu místu a lépe pochopit přírodní procesy.

Patronáty nad potoky také úzce souvisejí s naplňováním evropské Rámcové směrnice o vodách, kterou Česká republika ratifikovala. V ní jsme se zavázali jednak zlepšit kvalitu povrchových vod, což se podle Arniky za poslední dvě desetiletí daří. Na druhé straně se dlouhodobě nedaří zlepšit stav vodních toků, tedy co nejvíce přiblížit koryta toků jejich přirozené podobě. Cestu k tomuto cíli vidí nezisková organizace v projektu patronátů nad potoky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů