Pátek, 19. dubna 2024

V OSTRAVĚ DNES BYLA ROZDÁNA OCENĚNÍ ZA TŘÍDĚNÍ ODPADU

V OSTRAVĚ DNES BYLA ROZDÁNA OCENĚNÍ ZA TŘÍDĚNÍ ODPADU

Hradec nad Moravicí a Karlova Studánka mají společné to, že v uplynulém roce nejlépe třídili plasty, papír, sklo a nápojový kartón. Právě proto dnes v Ostravě jejich zástupci převzali ceny Keramické popelnice za první místa ve svých kategoriích.
Současně byly rozdány také ceny Keramická sluchátka. Tato ocenění převzali zástupci Frýdlantu nad Ostravicí, Trojanovic, Úvalna za to, že se u nich nejlépe třídí vysloužilá elektrozařízení.
Obyvatel vítězné obce vytřídí v průměru za rok 61 kilo odpadu
V soutěži O KERAMICKOU POPELNICI je u měst a obcí porovnáváno množství tříděného odpadu na jednoho občana v jednotlivých tříděných komoditách tj. papír, plast, sklo a nápojový karton. Kategorii do 4 000 obyvatel ovládla obec Karlova Studánka, jejíž obyvatelé vytřídili v přepočtu 61 kg/osobu/rok využitelných komunálních odpadů. V kategorii nad 4 000 obyvatel zvítězilo město Hradec nad Moravicí s výtěžností 47 kg/osobu/rok. Oba vítězové si kromě Keramických popelnic odnesli také finanční prémii ve výši 50 000 korun. Letos byla do soutěže opět zařazena kategorie Skokan roku, která hodnotí meziroční výsledky celkového množství tříděného sběru využitelných odpadů. Nejvíce, celkem o 45 procent, se meziročně zlepšili v Novém Jičíně, na druhém místě skončila Karviná (24% zlepšení), na třetím pak Havířov (17% zlepšení).
Motivace obcí a měst kraje prostřednictvím soutěže Keramická popelnice společně s komunikační kampaní vede dlouhodobě k výraznému zlepšování Moravskoslezského kraje v třídění odpadu. Poslední meziroční nárůst výtěžnosti tříděného sběru plastů, papíru skla a nápojového kartonu činí 15 %. To je vůbec největší meziroční nárůst v České republice. "Jsme rádi, že se nám daří dlouhodobě zlepšovat výsledky Moravskoslezského kraje v třídění odpadu. Především se nám osvědčila distribuce speciálních sad tašek na třídění odpadů do domácností. Tu jsme realizovali již druhým rokem ruku v ruce s umístěním nových barevných nádob na třídění odpadu", uvedl za spolupořádající společnost EKO-KOM, a.s. regionální zástupce Lubomír Janda.
Keramické sluchátko si potřetí za sebou odvezl starosta obce Úvalno
Potřetí byly také v rámci slavnostního vyhlášení rozdány ceny keramická sluchátka. Tato ocenění si každoročně odvážejí zástupci měst a obcí, které nejlépe třídí vysloužilá elektrozařízení. Kategorii obcí do 2 000 obyvatel potřetí vyhrála obec Úvalno z okresu Bruntál. Tím se stala krajským unikátem. Doposud žádná obec totiž neobhájila cenu za třídění odpadů dvakrát za sebou. V kategorii obcí nad 2 000 obyvatel si keramické sluchátko odnesl starosta obce Trojanovice, v třetí kategorii obcí s rozšířenou působností pak vyhrál Frýdlant nad Ostravicí. Beskydské město se může pyšnit také celkovým vítězstvím v soutěži, jeden jeho obyvatel totiž za poslední rok v průměru vytřídil 6,32 kilogramů elektrozařízení. V Úvalně se podařilo občanům vytřídit průměrně 5,01 kilogramů elektra na osobu, v Trojanovicích pak 3,79 kilo.
V rámci soutěže O keramické sluchátko byla poprvé vyhlášena kategorie Červené kontejnery. "Nejvíce vysloužilých elektrozařízení do červených kontejnerů v uplynulém roce odevzdali obyvatelé Bílovce, v průměru 0,21 kg na osobu. Občan Bílovce tak do červených kontejnerů k recyklaci odevzdal v průměru například dva staré mobilní telefony", konstatoval Zdeněk Kovářík, regionální manažer spolupořádající neziskové společnosti ASEKOL s.r.o.
"Poděkování patří především občanům našeho kraje, kterým není lhostejné věnovat separaci odpadů svůj čas. Pevně věřím, že nárůst množství vytříděných odpadů bude pokračovat také v následujícím roce, i díky projektům, na kterých se Moravskoslezský kraj podílí", dodal závěrem náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro oblast životního prostředíMgr. Daniel Havlík.
Výsledky soutěže O keramickou popelnici 2012
Do 4000 obyvatel
Nad 4000 obyvatel
1. místo
Obec Karlova Studánka
1. místo
Město Hradec nad Moravicí
2. místo
Obec Třanovice
2. místo
Město Třinec
3. místo
Obec Pržno
3. místo
Obec Bolatice
4. místo
Obec Hukvaldy
4. místo
Město Kravaře
5. místo
Obec Lhotka
5. místo
Město Vrbno pod Pradědem
6. místo
Obec Trojanovice
6. místo
Statutární město Opava
7. místo
Obec Velké Hoštice
7. místo
Město Vratimov
8. místo
Obec Metylovice
8. místo
Město Bílovec
9. místo
Obec Pstruží
9. místo
Město Český Těšín
10. místo
Obec Slavkov
10. místo
Město Jablunkov
Výsledky soutěže O keramické sluchátko 2012
Umístění
Obec / město
Odebrané elektrospotřebiče celkem (kg)
Odebrané elektrospotřebiče na 1 obyvatele (kg)
Soutěžní kategorie
1.
Frýdlant nad Ostravicí
63420
6,32
C
2.
Úvalno
4995
5,01
A
3.
Tvrdkov
1180
4,77
A
4.
Raškovice
8394
4,55
A
5.
Třanovice
4516
4,24
A
6.
Trojanovice
9190
3,79
B
7.
Hnojník
5663
3,62
A
8.
Palkovice
10328
3,18
B
9.
Bílovec
23683
3,04
C
10.
Nový Jičín
75961
3,02
C
A - do 2 000 obyvatel; B - nad 2 000 obyvatel; C - obec s rozšířenou působností

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů