Baklažán (lilek) jako salát - pomazánka
Popis: Lilek pochází z východní Indie, kde v teplém klimatu roste jako trvalka. U nás se nejčastěji pěstují odrůdy s protáhlými plody, které mají lesklou, tmavě fialovou slupku, ale existují i odrůdy s plody v barvě bílé, žluté, oranžové až červené, tvaru hruškovitého, kulovitého i dlouze válcovitého. Pro úspěšné pěstování je vhodné umístit sazenice do skleníku či fóliovníku, potřebují hodně tepla.
Výška: 0,5-1,5 m
Tvar: vystoupavý, keř
List: jednoduchý, řapíkatý, střídavý
Barva listu: zelená, červená/fialová
Květ: Fialové nebo bílé květy s výrazným pěti- až šesticípým kalichem vyrůstají z lodyhy proti listům jednotlivě nebo v chudých květenstvích. Jsou uspořádány ve vrcholíku.
Barva květu: bílá, modrá/fialová
Plod: bobule
Nároky na půdu: humózní, lehká, výživná
Nároky na půdu: pH: neutrální
Nároky na světlo: plné slunce
Nároky na vlhkost: střední
Atraktivita: plod, sklizeň
Použití: Lilek se uplatňuje jako součást stravy, pokrmy z něj jsou velmi chutné. Obsahuje látky, jež napomáhají správné funkci jater a snižují cholesterol v krvi. Hodí se i pro diabetiky, jelikož upravuje hladinu krevního cukru. Pektin obsažený v značném množství v dužině výborně pročistí střeva od nestrávených zbytků potravy.
Ostatní: Lilek roste v noci. Podobně jako rajčata tvoří i postranní výhony, které je třeba včas odstraňovat (dobré je ponechat jim jen jeden nebo dva výhony).
Kvetení: červenec až září Salát z baklažánů (lilků)
Popis: Lilek pochází z východní Indie, kde v teplém klimatu roste jako trvalka. U nás se nejčastěji pěstují odrůdy s protáhlými plody, které mají lesklou, tmavě fialovou slupku, ale existují i odrůdy s plody v barvě bílé, žluté, oranžové až červené, tvaru hruškovitého, kulovitého i dlouze válcovitého. Pro úspěšné pěstování je vhodné umístit sazenice do skleníku či fóliovníku, potřebují hodně tepla.
Výška: 0,5-1,5 m
Tvar: vystoupavý, keř
List: jednoduchý, řapíkatý, střídavý
Barva listu: zelená, červená/fialová
Květ: Fialové nebo bílé květy s výrazným pěti- až šesticípým kalichem vyrůstají z lodyhy proti listům jednotlivě nebo v chudých květenstvích. Jsou uspořádány ve vrcholíku.
Barva květu: bílá, modrá/fialová
Plod: bobule
Nároky na půdu: humózní, lehká, výživná
Nároky na půdu: pH: neutrální
Nároky na světlo: plné slunce
Nároky na vlhkost: střední
Atraktivita: plod, sklizeň
Použití: Lilek se uplatňuje jako součást stravy, pokrmy z něj jsou velmi chutné. Obsahuje látky, jež napomáhají správné funkci jater a snižují cholesterol v krvi. Hodí se i pro diabetiky, jelikož upravuje hladinu krevního cukru. Pektin obsažený v značném množství v dužině výborně pročistí střeva od nestrávených zbytků potravy.
Ostatní: Lilek roste v noci. Podobně jako rajčata tvoří i postranní výhony, které je třeba včas odstraňovat (dobré je ponechat jim jen jeden nebo dva výhony).
Kvetení: červenec až září Salát z baklažánů (lilků)
Baklažán | 1 kg |
Citron | 1 ks |
Olivový olej | 250 ml |
Cibule | 1 ks |
Petržel | |
Sůl | |
Pepř |
Postup přípravy receptu:
Baklažány propícháme pořádně ze všech stran vidličkou a vložíme do ohnivzdorné (skleněné) nádoby. Vložíme do středně vyhřáté trouby a cca 1 hodinu pečeme. Slupka začne praskat a hnědnout. Po upečení vyjmeme z trouby, slupku sloupneme, necháme vychladnouta pak baklažány najemno nasekáme (kdo chce, může rozmixovat). Pak přidáme na jemno nasekanou cibulku, sůl, pepř a nasekanou zelenou petrželku. Po malých dávkách přiléváme olej (komu nedělá moc dobře, nebude ho tolik dávat) a citrónovou šťávu. Dobře rozmícháme.
Salát necháme vychladit a podáváme ozdobený černými olivami a na měsíčky nakrájenými rajčaty. Kdo to chce mít ještě lepší, může do toho rozmixovat upečenou a slupky zbavenou papriku.