Čtvrtek, 25. dubna 2024

Baklažán (lilek) jako salát - pomazánka

Baklažán (lilek) jako salát - pomazánka

Popis: Lilek pochází z východní Indie, kde v teplém klimatu roste jako trvalka. U nás se nejčastěji pěstují odrůdy s protáhlými plody, které mají lesklou, tmavě fialovou slupku, ale existují i odrůdy s plody v barvě bílé, žluté, oranžové až červené, tvaru hruškovitého, kulovitého i dlouze válcovitého. Pro úspěšné pěstování je vhodné umístit sazenice do skleníku či fóliovníku, potřebují hodně tepla.

Výška: 0,5-1,5 m

Tvar: vystoupavý, keř

List: jednoduchý, řapíkatý, střídavý

Barva listu: zelená, červená/fialová

Květ: Fialové nebo bílé květy s výrazným pěti- až šesticípým kalichem vyrůstají z lodyhy proti listům jednotlivě nebo v chudých květenstvích. Jsou uspořádány ve vrcholíku.

Barva květu: bílá, modrá/fialová

Plod: bobule

Nároky na půdu: humózní, lehká, výživná

Nároky na půdu: pH: neutrální

Nároky na světlo: plné slunce

Nároky na vlhkost: střední

Atraktivita: plod, sklizeň

Použití: Lilek se uplatňuje jako součást stravy, pokrmy z něj jsou velmi chutné. Obsahuje látky, jež napomáhají správné funkci jater a snižují cholesterol v krvi. Hodí se i pro diabetiky, jelikož upravuje hladinu krevního cukru. Pektin obsažený v značném množství v dužině výborně pročistí střeva od nestrávených zbytků potravy.

Ostatní: Lilek roste v noci. Podobně jako rajčata tvoří i postranní výhony, které je třeba včas odstraňovat (dobré je ponechat jim jen jeden nebo dva výhony).

Kvetení: červenec až září Salát z baklažánů (lilků)

Baklažánový salát -pomazánka
Ingredience
Baklažán 1 kg
Citron 1 ks
Olivový olej 250 ml
Cibule 1 ks
Petržel
Sůl
Pepř

Postup přípravy receptu:

Baklažány propícháme pořádně ze všech stran vidličkou a vložíme do ohnivzdorné (skleněné) nádoby. Vložíme do středně vyhřáté trouby a cca 1 hodinu pečeme. Slupka začne praskat a hnědnout. Po upečení vyjmeme z trouby, slupku sloupneme, necháme vychladnouta pak baklažány najemno nasekáme (kdo chce, může rozmixovat). Pak přidáme na jemno nasekanou cibulku, sůl, pepř a nasekanou zelenou petrželku. Po malých dávkách přiléváme olej (komu nedělá moc dobře, nebude ho tolik dávat) a citrónovou šťávu. Dobře rozmícháme.

Salát necháme vychladit a podáváme ozdobený černými olivami a na měsíčky nakrájenými rajčaty. Kdo to chce mít ještě lepší, může do toho rozmixovat upečenou a slupky zbavenou papriku.

ZDROJ: recepty.cz, http://abecedazahrady.dama.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů