zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

V šesti odstínech červené

06.01.2013
Ekologické stavění, bydlení
V šesti odstínech červené

Pro ekology i architekty je Göteborg městem zaslíbeným - přeje moderní a zelené výstavbě. Proto mohla ve švédské metropoli vyrůst nová univerzitní budova.

Ekonomika půlmilionového hlavního města Švédska (celou aglomeraci obývá přes devět set tisíc lidí) těží především z přístavu, jenž patří v současnosti k největším ve Skandinávii.
Své sídlo na této obchodní křižovatce má například automobilka Volvo nebo technologický gigant Eric­sson. Úspěch dnes již globálních značek sem přitahuje další firmy a ty v Göteborgu udržují stálou poptávku po nových kancelářích, výzkumných laboratořích a výrobních prostorách.

Zdejší Chalmerova technologická univerzita a humanitněji zaměřená Göteborská univerzita zase sdružují dohromady přes šedesát tisíc studentů. Dostatek peněz a vysoká vzdělanost obyvatel se odráží na zdejším přístupu k veřejnému prostředí. Město je známo množstvím parků, ekologicky šetrnou architekturou i kvalitním urbanistickým plánováním zástavby.

Z novátorského přístupu severské metropole se může těšit také Gert Wingardh a jeho ateliér. Jednašedesátiletý architekt dostal v roce 2008 za úkol navrhnout kancelářskou budovu pro místní univerzitu. A stejně jako celý Göteborg i Wingardhův projekt Kuggen teď může sloužit jako metafora ekologie.

Chceme dominantu

Chalmerova univerzita se rozhodla podpořit vznik nových společností, a proto pro své studenty a výzkumníky založila v roce 2008 firemní inkubátor. A právě návrh nového sídla göteborských start-upů zadalo vedení školy Gertu Wingardhovi. Jeden z nejrenomovanějších švédských architektů současnosti dostal tři podmínky: Navržená budova musí být šetrná k životnímu prostředí. Svou strukturou musí odpovídat zvolenému pozemku v centru města. A má v něm být dominantou.

kugenWingardhův ateliér splnil úkoly beze zbytku. Navrhl a následně zrealizoval kruhovou budovu Kuggen, v překladu Ozubené kolo, která stojí na dříve nevyužitém prostranství na severní straně univerzitního kampusu Lindholmen, poblíž severního břehu delty řeky Göta. Kancelářský dům je součástí nově se rozvíjejícího technologického parku, s jehož dvěma hlavními částmi - fakultou technologického podnikání a hlavním výzkumným pavilonem - je propojen dvojicí uzavřených mostů. Nejnovější přírůstek areálu tak zároveň propojuje jeho starší části.

Každou hodinu jiný Kuggen

Pětipatrový válec působí jako z jiného světa. Většina okolních budov má jednoduché fasády z cihel nebo z moderní, skloocelové konstrukce. S tím nápadně kontrastuje zubatý plášť Kuggenu. Půdorys barvité stavby se od přízemí s každým patrem rozšiřuje, čímž autoři maximalizovali velikost užitného prostoru vůči zastavěné ploše a celkové ploše fasády.

Na jižní straně se navíc předsunutí jednotlivých pater o několik desítek centimetrů zvětšuje a kruhový objekt je tak po celém obvodu téměř stejnoměrně zastíněn.

Samotný plášť pokrývají glazované terakotové dlaždice. Jednotlivé řady jsou různorodě zbarveny v šesti odstínech červené a jedním zelené barvy. Červená barva přitom odkazuje na sousední přístav, jehož části jsou v okolí kotvišť zbarveny obdobně, zelené části mají zase dotvářet dojem koruny stromů - odkaz na zelený Göteborg. Neobvyklý materiál zvolili architekti pro jeho dlouhou životnost a nízké nároky na údržbu. Duhové šupiny zároveň budovu jasně odlišují od okolní zástavby a ozvláštňují celé nábřeží. "Rozhodli jsme se, že vytvoříme dominantu, která nezničí ducha svého okolí. Proto jsme vytvořili válcovou věž, propojující dva starší objekty a scelující hlavní část technologického parku," uvádí ke svému projektu Gert Wingardh.

Plochu oken bylo potřeba přizpůsobit maximálním nárokům na energetickou úspornost. Mimo přízemí mají všechna tvar pravoúhlého trojúhelníku, otevírajícího se směrem nahoru.

Do interiéru tak dopadá nejvíce slunečního světla u stropu, horní patra před silným světlem chrání kolejnice s pohyblivou zástěnou, fungující jako žaluzie. Ozubené kolo v centru Göteborgu tak během dne stále mění svůj vzhled.

Zdravý se vším všudy

Architekti zmenšili prosklené plochy a dosáhli tím lepších izolačních vlastností. Kuggen je navíc vybaven úsporným větracím systémem, přizpůsobivým osvětlením a interaktivním systémem vytápění a chlazení. Téměř samozřejmostí je solární zařízení na střeše, kombinující sluneční panely a kolektory. Chytré uspořádání vnitřních prostor ve spojení s moderními technologiemi zaručuje roční spotřebu pouhých 60 kWh na metr čtvereční.

Interiér je rozdělen na tři části. První část slouží především pro setkávání podnikatelů se svými partnery. Tomu jsou přizpůsobeny konferenční místnosti v přízemí. Z prvního patra ústí obě chodby do sousedních budov, celé poschodí je tak uspořádáno jako veřejný průchozí prostor s výstavní galerií. Spolu se zbylými třemi patry nabízí Kuggen 192 kancelářských jednotek, jež mohou být v rámci jednotlivých pater flexibilně propojeny.

Autoři podzimně zbarvené budovy vysvětlují, že šetrná architektonická filozofie pro ně tady není ničím výjimečným. "Ekologický přístup se snažíme uplatnit u většiny našich projektů. Chceme chránit životní prostředí," popisuje základní myšlenku své tvorby architekt Wingardh.
V celém Kuggenu se nachází jediný výtah. Důkaz toho, že Gert Wingardh dbá na göteborský styl se vším všudy: nezapomněl ani na fyzické zdraví začínajících podnikatelů.

Gert Wingardh
(*1951)

Renomovaný architekt se narodil ve švédském městečku Skövde. Jako desetiletý se s rodiči přestěhoval do Göteborgu, kde postupně vystudoval ekonomii, historii a architekturu.
Po studiích se sice původně chtěl stát uměleckým kurátorem, ale po jedné z návštěv Říma se rozhodl pro architekturu.
V roce 1977 si založil vlastní ateliér, pro nějž dnes pracuje více než 150 lidí.
První velký úspěch přišel o jedenáct let později, když získal ocenění Švédské asociace architektů Kasper Salin Prize za budovu golfového klubu Öijared Executive Country v Göteborgu.

Autor: Gert Wingardh, Wingardh Arkitektkontor
Zadavatel: Chalmerova technická univerzita
Místo: Kampus Lindholmen, Göteborg, Švédsko
Projekt: 2008-2010
Realizace: 2010-2011
Užitná plocha: 5350 m2

Zdroj: Víkend

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
19
11. 2019
19.11.2019 - Seminář, školení
Praha, ČVUT
INISOFT s.r.o.
20
11. 2019
20.11.2019 - Seminář, školení
Brno, ApS Brno s.r.o.
INISOFT s.r.o.
5
12. 2019
5.12.2019 - Seminář, školení
Praha, ČVUT
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí