Čtvrtek, 28. března 2024

Ochranáři nabízejí k Vánocům kus krajiny určené k obnově

Ochranáři nabízejí k Vánocům kus krajiny určené k obnově

Lidé mohou jako vánoční dárek koupit kus krajiny určené k záchraně či obnově. V kampani Místo pro přírodu nabízí Český svaz ochránců přírody například louky nebo rašeliniště s výskytem masožravých rostlin. Výše příspěvku je dobrovolná, dárce obdrží certifikát. Ochranáři už takto vykoupili a pomohli například mokřadům Ospělov nebo Kamenci na Rokycansku, kde žijí chránění modrásci.

"Nabízí se jedlobukový prales, orchidejové louky, rašeliniště s masožravou rosnatkou, kousek zachovalé přírody uprostřed velkoměsta, kde na jaře prozpěvuje slavík," uvedla za svaz Lucie Matulová s tím, že na výběr je 21 cenných území, z nichž mohou zájemci koupit symbolickou část.

Ochranáři vykupují pozemky buď tam, kde hrozí například vykácení cenného lesa či rozorání květnatých luk, nebo lokality vhodné pro návrat do přírody. Na těchto pozemcích pak obnovují vodní toky nebo budují biokoridory. Například na vykoupení takzvaného ještěrčího ráje, kde na stráni u Jaroměře žije spousta vzácných druhů rostlin a živočichů, je potřeba získat 220.000 korun.

Zájemci mohou informace o jednotlivých místech najít na webu www.mistoproprirodu.cz, kde lze také pořídit darovací certifikát. V současnosti je na kontě přes 340.000 korun. Číslo účtu je 9999922/0800.

Kampaň funguje od roku 2003, za tu dobu bylo vykoupeno přes 92 hektarů pozemků na 22 místech. Naposledy tak díky sbírce vznikla například soukromá rezervace na Vysočině, kde kvůli zarůstání rašelinných luk Nad Svitákem na Jihlavsku mizí vzácné druhy rostlin a hmyzu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů