Pátek, 19. dubna 2024

Ftalátů v novorozeneckých pomůckách ubylo, hříšníci se ale stále najdou, někteří navíc klamou spotřebitele

Ftalátů v novorozeneckých pomůckách ubylo, hříšníci se ale stále najdou, někteří navíc klamou spotřebitele

Více než polovina výrobků pro péči o novorozence, které nechalo otestovat sdružení Arnika, sice obsahuje nebezpečné ftaláty, ale jen tři v nadlimitním množství (1). Analýzu nechala nevládní organizace provést u šesti přebalovacích pultů a pěti odsávaček hlenů. Celkové výsledky lze označit za uspokojivé, alarmující ale je, že se ftaláty nachází i v produktech, které výrobce deklaruje jako bezftalátové. Testovaly se ty části pomůcek, které přicházejí do přímého kontaktu s tělem novorozence. Ftaláty u lidí způsobují zejména hormonální nerovnováhu, která právě u nejmenších dětí může velmi negativně ovlivnit vývoj (2).
"Pomůcky pro péči o děti jsme vybírali tak, abychom pokryli celé cenové spektrum a otestovali právě ty výrobky, které producenti často označují za bezftalátové. Obsah nejnebezpečnějšího z ftalátů, takzvaného DEHP, je u přebalovacích pultů poměrně nízký, hůře však dopadly odsávačky. Například jedna z nejdražších odsávaček na trhu s názvem Nosátko obsahuje více než 20 hmotnostních procent DEHP a to je skutečně mnoho. Takovéto výrobky by se podle našeho názoru vůbec neměly dostat na trh." říká odborník na toxické látky Mgr. Jiří Kristianze sdružení Arnika.
Podle platných právních předpisů nesmí být šest nejnebezpečnějších ftalátů obsaženo v hračkách a předmětech pro péči o děti v koncentraci vyšší než 0,1 procent hmotnosti výrobku (3). Přebalovací podložky a odsávačky hlenů pro kojence podle sdružení Arnika patří do této kategorie výrobků. V tom případě by tři ze dvanácti testovaných výrobků neměly být vůbec na trhu.
Chtějí-li se rodiče ftalátům zcela vyhnout, měli by při svém nákupu upřednostnit výrobky z jiných materiálů, než je PVC. Ftaláty totiž bývají obsaženy právě ve výrobcích z měkčeného polyvinylchloridu (PVC). V databázi výrobků bez PVC na stránkách sdružení Arnika je možné některé výrobky takové nalézt (4).
Odsávačky hlenů (seřazeno od největšího množství ftalátů):
Pořadí
Název výrobku
Výrobce (Distributor)
Cena
Obsah ftalátů
1.
NOSÁTKO - odsávačka nosních hlenů (sada) - z plastu - připojitelná k vysavači
RanyákGyörgyüvegtechnikus, H-1094 Budapest, Maďarsko
290 Kč
20,153 % hm.
2.
GAMA - odsávačka hlenů pro kojence
GAMA GROUP, a.s., závod 9, Trhové Sviny
29 Kč
0,792 % hm.
3.
ARIANA BABY-VAC, Ergonomic 2 (odsávačka hlenů připojitelná na vysavač)
IllésCsókésTársa, 1146 Budapest, Maďarsko
314 Kč
0,013 % hm.
4.
FARLIN - nosní odsávačka - s jednocestnou záklopkou
Made in Taiwan (Farlin CZ, Podhorská 59, 466 01 Jablonec nad Nisou)
126 Kč
neprokázán
5.
OTRIVIN - nosní odsávačka
NovartisConsumerHealthS.A., Barcelona, Španělsko
90 Kč
neprokázán
Kurzívou je označen výrobek, který nesl na obalu informaci, že je bezftalátový. Hodnota do 0,1 % hmotnosti ftalátů ve výrobku může být způsobena neúmyslně, může se jednat například o nečistotu ve výrobní surovině. Podrobné výsledky (seřazené ale podle čísla vzorku) s rozdělením obsahu podle jednotlivých skupin ftalátů jsou přílohou této tiskové zprávy.
Přebalovací pulty (seřazeno od největšího množství ftalátů):
Pořadí
Název výrobku
Výrobce (Distributor)
Cena
Obsah ftalátů
1.
Přebalovací podložka A3+ Polly
CEBA Sp., Polsko
469 Kč
1,646 % hm.
2.
Paris přebalovací podložka s potahem - Candide
Candide, Francie
939 Kč
0,005 % hm.
3.
Přebalovací podložka Jesica 2012
CEBA Sp., Polsko
390 Kč
0,002 % hm.
4.
přebalovací podložka měkká na komodu Méďa
ZdizslawKrajewski - Scarlett, velkoobchod s kojeneckým zbožím, Drahenská ul. 500, Novosedlice u Teplic
299 Kč
neprokázán
5.
Přebalovací podložka Fisher-Price
Fisher-Price (Mattel), Velká Británie
413 Kč
neprokázán
6.
Přebalovací podložka Akuku
albls, Polsko
61 Kč
neprokázán
Kurzívou jsou označeny výrobky, které nesly na obalu informaci, že jsou bezftalátové. Hodnota do 0,1 % hmotnosti ftalátů ve výrobku může být způsobena neúmyslně, může se jednat například o nečistotu ve výrobní surovině. Podrobné výsledky (seřazené ale podle čísla vzorku) s rozdělením obsahu podle jednotlivých skupin ftalátů jsou přílohou této tiskové zprávy.
Sdružení Arnika nechalo analyzovat pomůcky na obsah ftalátů zejména proto, že jsou tyto látky nebezpečné zejména pro nejmenší děti a těhotné a kojící ženy. Ftaláty totiž ovlivňují hormonální systém a tím vývoj organismu, proto jsou ohroženi a největší dopady se mohou projevit u lidí vystavených působení těchto látek hned na počátku jejich života. Navíc se příjem takových toxických látek, jako jsou ftaláty, přepočítává podle hmotnosti dítěte a nejmenší, tedy i nejlehčí, děti pak dostávají poměrně vysoké dávky těchto nebezpečných látek(5). Jedná se zároveň o látky reprotoxické, tedy ohrožující rozmnožování. Vliv působení ftalátů v dětství se může projevit až v dospělosti, např. snížením plodnosti. Zřejmě jsou spoluzodpovědné i za vznik alergií a astmatu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů