Sobota, 20. dubna 2024

Ostravské ropné kaly spolknou další miliardy

Ostravské ropné kaly spolknou další miliardy

Vyčištění ostravských ropných lagun, kde jsou uloženy tisíce tun odpadů z rafinerské výroby, se prodraží o dalších 3,1 miliardy korun. A protáhne se minimálně o pět let. O navýšení státních záruk nyní jedná podnik Diamo a ministerstvo průmyslu a obchodu. Již příští měsíc by další peníze na rekultivaci měla schválit vláda.

"Objevily se nové skutečnosti, se kterými jsme původně nepočítali," říká Jiří Jež, šéf státního podniku Diamo, který sanaci pro stát zajišťuje. Má tím na mysli, že se v lagunách našlo téměř o sto tisíc tun více kalů, než kolik vyčíslil původní průzkum. Diamo už připravilo vypsání tří nových zakázek na jejich likvidaci, které by měly navýšit konečnou cenu ze čtyř až na 7,1 miliardy korun. "Jedná se pouze o garance, konečná cena může být nižší," říká náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc.

Dokončení sanace se stále odsouvá. Nyní až na rok 2022. Od konce minulého roku čištění stojí a jen udržovací práce přijdou stát na miliony korun měsíčně. Toxické látky, které se z ropných odpadů uvolňují, navíc kontaminují okolí.

Původní zakázku vyhrálo v roce 2003 s nabídkou 2,7 miliardy korun Sdružení Čistá Ostrava, v němž hrála vedoucí úlohu společnost Geosan. Sdružení mělo vytěžit přes 474 tisíc tun kontaminovaných zemin a 200 tisíc tun ropných kalů. Ty byly po desítky let uloženy ve třech ropných bazénech. Loni ale našel Geosan v lagunách dalších 92 tisíc tun kalů, které prý průzkumy neodhalily. Do okolí začaly navíc prosakovat vysoce kontaminované vody, tzv. solanky, a speciální linka, která měla zeminu čistit, nefungovala. Při čištění se totiž začalo uvolňovat značné množství vodíku, který hrozil výbuchem.

"Nalezení desítek tisíc tun je naprostým nesmyslem. Je jen otázkou, co stát Geosanu ještě odpustí," říká bývalý šéf Geosanu Aleš Grof, který původní smlouvu podepisoval a pak začal pracovat pro konkurenční Simul Trust (ten o likvidaci ostravských kalů usiloval). Podle Grofa byly všechny průzkumy udělány dobře a 92 tisíc tun kalů se nemohlo náhle jen tak objevit. Diamo a Geosan si ale stojí za svým.

Hladce neprobíhala ani likvidace kalů. Část paliva, které se z nich vyrábělo, se vyvezla do Polska, kde ho ale úřady označily za toxický odpad a vrátily zpět. Přes 110 tisíc tun kalů se nakonec převezlo na skládku u Litvínova, z níž je odebírá a spaluje čížkovická cementárna Lafarge. Jenže ta už také řekla, že s pálením končí. Vítěz nových tendrů proto bude muset najít jiné spalovny.

Ostravská zakázka není první, která se výrazně prodražuje a je u toho Geosan. Raketově mu vzrostly náklady i při čištění plzeňské Škodovky. Ty se z odhadovaných jedné až dvou miliard korun vyšplhaly na konečných jedenáct miliard.

Kolik stojí likvidace

7,1 MILIARDY KČ

Na tolik chce ministerstvo průmyslu navýšit státní záruky na likvidaci ostravských ropných kalů. Původně se počítalo jen se čtyřmi miliardami.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů