Pátek, 26. dubna 2024

Společnost Systherm sází na nový trend v teplárenství - řeší, jak co nejvíc ušetřit

Na Plzeňsku se stala firmou roku 2012 společnost Systherm. Spolupracovat s ní chce například i velký švýcarský koncern ABB.

Společnost Systherm sází na nový trend v teplárenství - řeší, jak co nejvíc ušetřit

Na začátku bylo teplo. Přesněji způsob, jak teplo a teplou vodu předat ze zdroje do bytů a továren s co nejmenšími ztrátami. Plzeňská společnost Systherm se tímto oborem zabývá od svého vzniku v roce 2001, ale postupně své zaměření zdokonalila a rozšířila o vlastní vývojové středisko, unikátní software, nejmodernější dostupné technologie i starost o vzdělávání potřebných kvalifikovaných mladých lidí. Dnes je Systherm dodavatelem takzvaných předávacích zařízení, nahrazujících staré výměníkové stanice, a kompletního vybavení pro centrální zásobování teplem pro zákazníky v Česku i zahraničí.

Za inovativní přístup, podporu zaměstnanců i kvalifikovaných učňů i zdravotně postižených lidí si Systherm vysloužil letos ocenění Firma roku Plzeňského kraje.

"Lidi i firmy dnes zajímá nejen jaké zařízení a za jakou cenu si pořídit, ale víc než jindy už zákazníky zajímají také neviditelné náklady, tedy přesně kolik peněz jim to ušetří. Trend je úspornost technologií," popisuje zaměření firmy jeden ze dvou jejích zakladatelů a spolumajitelů, generální ředitel Jan Kazda.

Pochvaluje si zejména unikátní a vlastními lidmi vyvinutý software HESCOpro. Ten umožňuje obchodníkům přímo na místě u zákazníka navrhnout tepelné zařízení přímo na míru podle požadovaných parametrů a s ohledem na místní podmínky. Další část softwaru s označením HESCOnet dokáže při návrhu zařízení u zákazníka zohlednit veškeré tepelné ztráty na distribuční síti - při zadání průměru teplovodních trubek, které třeba z kotelny napájí několik panelových domů, spočítá tepelné ztráty a navrhne zařízení pro co nejúspornější provoz. "Jde například o to navrhnout a pak vyrobit zařízení, které zohlední ztráty tepla a výkon čerpadel tak, aby v provozu docházelo k co nejnižší spotřebě energie," komentuje princip fungování programů druhý z majitelů, obchodně technický ředitel Tomáš Daníček.

Společnost dává v Česku práci 120 lidem a dalších pět desítek zaměstnává v dceřiných firmách na Slovensku a v Rusku. V Systhermu našlo uplatnění i osm zdravotně postižených lidí - například při výrobě rozvaděčů pracuje několik hluchoněmých lidí, vyučených v oboru elektro. Firma ale také sponzoruje výuku učňů, pořádá společně s učilištěm v Sušici odbornou soutěž pro mladé lidi z oboru instalatér, další učiliště posílají své žáky do podniku na praxi. Tady se zaučují přímo v práci s konkrétním pracovníkem firmy.

"Podpora postižených lidí i učňů není bohužel stále u řady firem samozřejmostí, a to je jedna z věcí, které Systherm odlišují od ostatních," soudí členka poroty Firmy roku Martina Lešová z Vodafonu.

Systherm, firma s obratem přes 300 milionů korun, ročně vyrobí na tři tisíce zařízení pro systémy předávání tepla. Jde o menší či větší technologie, které zajišťují například úpravu tlaku a teploty vody, proudící distribuční sítí z tepláren a kotelen do bytů, domů a továren.

Klíčovou a vůbec první nejdůležitější zakázkou byla kompletní rekonstrukce teplovodního systému ve slovenském Žiaru nad Hronom. K největším zakázkám pak ale patří i dodávka tisícovky předávacích stanic včetně jejich řídícího systému při modernizaci teplárny Fotáv v maďarské Budapešti.

Doma se Systherm podílel například na zakázce pro Plzeňský Prazdroj, kde šlo o to, jak ušetřit energie při výrobě piva - tedy jak využít odpadní teplo, které zařízení pivovaru produkuje. Za zakázku na využití odpadního tepla v Polabské mlékárně Poděbrady získal Systherm letos "ekologického Oscara" - titul Český energetický a ekologický projekt roku 2011. Stejné ocenění získal Systherm i rok předtím za projekt využití odpadního tepla při výrobě asfaltové lepenky ve firmě Dehtochema ve Svobodě nad Úpou.

Majitelé Kazda s Daníčkem začínali podnikat před založením Systhermu, oba v podobných oborech teplárenství. "Jako technik jsem měl možnost vidět, jak fungují podobné provozy v zahraničí. A bylo evidentní, že v teplárenství jsou nejdůležitější kompaktní dodávky systémů. Nejen jednotlivá zařízení. Chtěli jsme jít podobnou cestou," říká Kazda.

Zákazníci si často chtějí své dodavatele sami důkladně prověřit. V minulých dnech prováděli vlastní audit v Systhermu například lidé ze švýcarské centrály koncernu ABB, světového kolosu, který se 145 tisíci zaměstnanci ve stovce zemí vyrábí technologie pro energetiku a automatizaci - od vypínačů po turbiny. Systherm jim bude dodávat jednotku pro chlazení při provozu alternátorů. V Plzni lidé z ABB zkoumají Systherm do detailů. Zjišťují sociální politiku a podmínky zaměstnanců, rizikové plány třeba pro případ požáru, pojistné smlouvy, způsob zálohování dat, preciznost výroby. "Kontrolují nás lidé, kteří tomu opravdu rozumí. To je dobře. Musíme si tak udržovat vysokou úroveň, nenechá nás to zlenivět," usmívá se nad detailní kontrolou ředitel Kazda.

Najednou ho přerušuje jeho kolega Ondrej Chalupka. Vychází ze sousední kanceláře se slovy: "Pánové z ABB se ptají, jaký máme plán pro případ, že by nám z nějakého důvodu, třeba požáru nebo zemětřesení, úplně zkolabovala výroba."

Systherm

Počet zaměstnanců:

120 oproti 110 před pěti lety

Obrat:

zhruba 350 milionů korun Zisk: necelých 10 milionů Kč

Nejvýznamnější zakázka:

1000 předávacích stanic pro Budapešť - modernizace teplárny

Nejzajímavější zakázka:

Jednotka pro výrobu tepla a teplé vody umístěná na námořním trajektu mezinárodní společnosti Stena Line

Nejlepší výrobek:

Systém vytápění, který je založen na využití energie z různých tepelných zdrojů - prioritou jsou solární energie, zplyňovací kotel na dřevo či pelety, krbová kamna s teplovodním výměníkem či tepelné čerpadlo

AUTOR: Miroslav Petr
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů