Pátek, 29. března 2024

Německo prý bude jádro využívat i po uzavření elektráren

Německo prý bude jádro využívat i po uzavření elektráren

Energie z jádra bude v německé rozvodné síti i přes chystané uzavření všech nukleárních elektráren v Německu nejméně dalších 40 let. V rozhovoru pro dnešní vydání listu Rheinische Post to řekl eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. Vláda kancléřky Angely Merkelové loni v reakci na havárii v japonské atomové elektrárně Fukušima rozhodla o uzavření všech jaderných elektráren v zemi do roku 2022.

"Většina vlád vůbec nemyslí na to, že by je odpojila. Proto budeme mít za 40 let stále jadernou energii v německé sítí," uvedl Oettinger. V Evropě je zhruba 140 jaderných elektráren.

Nejstarší německé jaderné provozy byly utlumeny okamžitě po rozhodnutí vlády, zbývající budou postupně odstavovány od roku 2015. Berlín plánuje jádro nahradit větším využíváním elektráren na fosilní paliva a obnovitelných zdrojů energie.

Podle Oettingera se Německo v budoucnu k jaderným elektrárnám současného typu nevrátí, stavbu nových elektrárenských jaderných zařízení ale nevylučuje. "Výzkum jaderné fúze, která je rovněž formou jaderné energie, činí ohromné pokroky. Možná bude tato technologie jednoho dne v Německu přijata," uvedl.

V souvislosti s nadcházejícími změnami v německé energetice se podle Oettingera musí Němci připravit na rostoucí ceny elektrického proudu, které se budou zvyšovat mnohem rychleji než inflace. Vzroste také riziko chudoby, neboť řada domácností nebude schopna účty za proud platit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů