Pátek, 26. dubna 2024

Plzeň obnoví technologie ve stanicích na měření kvality ovzduší

Plzeň obnoví technologie ve stanicích na měření kvality ovzduší

Plzeň obnoví už dosluhující technologie v automatických stanicích na měření kvality ovzduší na území města. Z Operačního programu životní prostředí město získalo několikamilionovou dotaci, řekl ČTK primátorův náměstek Martin Zrzavecký (ČSSD).

Nové přístroje pro sledování a hodnocení imisní zátěže získá magistrát do čtyř pevných a jedné stabilní stanice v městských částech Bory, Slovany a Skvrňany a v Plzni - středu. Náklady na výměnu technologií jsou přes 4,8 milionu korun, z toho radnice zaplatí 1,7 milionu korun, zbytek pokryje dotace. Město bude muset přístroje provozovat nejméně pět let. Automatickou monitorovací síť kvality ovzduší provozuje Plzeň od roku 1995.

Zatímco v 90. letech byly hlavním problémem Plzně oxidy síry, nyní se situace mění. Po odstranění velkých uhelných kotelen a odsíření velkých zdrojů znečištění má podstatný vliv na znečišťování ovzduší doprava. Zejména limity prachových částic jsou v některých místech opakovaně překračovány. Letos radnice rozhodla, že nechá vypracovat studii, jež prověří, jak by se na čistotě ovzduší ve městě projevilo případné zřízení takzvaných nízkoemisních zón pro automobily. Do nich mají přístup jen auta podle množství vypouštěných emisí.

Například loni Plzeňané dýchali ovzduší zamořené prachem víc, než připouští doporučení Světové zdravotnické organizace a než povolují zákonné limity. Denní limit pro znečištění prachem činí 50 mikrogramů na metr krychlový a je povoleno ho překročit pětatřicetkrát za rok. Monitorovací stanice Plzeň - Lochotín ale podle údajů meteorologů zaznamenala loni překročení limitu po šestatřicáté už v polovině března.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů