Pátek, 26. dubna 2024

Co přinese rok 2013 v oblasti ekologie?

Co přinese rok 2013 v oblasti ekologie?

Energetické štítky

Při nabízení nemovitostí musejí majitelé informovat potenciální kupce o energetické náročnosti své nemovitosti, a to v podobě energetického štítku. Štítky také musí být na nových budovách i při prodeji bytů. Už existující budovy mají získávat štítky postupně. Sankce za chybějící štítky budou hrozit od dubna letošního roku. Cena štítku za dům se bude pohybovat v jednotkách tisíc korun.

Obnovuje se program Zelená úsporám

Stát na program vyčlenil miliardu a půl. Peníze mají sloužit zejména na zateplování domů. Dostanou je žadatelé, kteří se do projektu pustí po 1. lednu, příjem žádostí o dotace začne ale zřejmě až v srpnu. Navíc přesná pravidla programu vyhlásí ministerstvo životního prostředí až v březnu. Zatím je jasné jen to, že výše podpor nebude tak velká jako v prvním kole Zelené úsporám, kdy lidé dostávali v průměru dvě třetiny nákladů.

Úleva pro firmy

Začnou postupně platit body takzvaného ekoauditu. Zjednodušení administrativy firmám, které nakládají s odpady, má ušetřit podle ministerstva životního prostředí soukromníkům miliardy korun. Živnostníci například už nebudou muset vést evidenci svých odpadů, pokud si ho nechají svážet od obce. A firmy už nebudou muset zpracovávat plán odpadového hospodářství.

Konec vyvlastňování

Vyvlastňování nemovitostí kvůli těžbě nerostných surovin už nebude možné. Sněmovna přehlasovala veto prezidenta a stvrdila novelu horního zákona, která vypouští možnost vyvlastňovat. Vyvlastnění by do budoucna mohlo hrozit občanům Horního Jiřetína, Černic a Karviné. Lidé žijící v oblastech těžby uhlí jsou sice nyní chráněni územními limity, ty by však mohly v příštích letech přestat platit. Zrušení možnosti vyvlastění jim má přinést větší jistotu, že o svůj majetek nepřijdou. Václav Klaus původně vetoval novelu s tím, že by se vláda připravila o významný nástroj energetické politiky a otevřela cestu ke spekulacím s pozemky.

Pozemky obcím

Podle zákona o státním pozemkovém úřadu připadnou do vlastnictví obcí pozemky, které jsou nyní v zastavěných 3. zónách národních parků a vlastní je Pozemkový fond, pokud o to obce požádají. Týká se to především Šumavy. Obce pak budou moci s těmito pozemky nakládat, tudíž na nich například povolovat další výstavbu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů