Sobota, 20. dubna 2024

DOMÁCNOSTI PO VÁNOCÍCH ZAPLAVILY TUNY ELEKTROODPADU

DOMÁCNOSTI PO VÁNOCÍCH ZAPLAVILY TUNY ELEKTROODPADU

Po Vánocích se v českých domácnostech jako každý rok navršily hory odpadu. Mezi nimi je i více než 2 000 tun vysloužilých elektrospotřebičů, jak vyplývá z údajů neziskové organizace ASEKOL. Jedná se o zhruba stejné množství elektroodpadu, jako během Vánoc 2011.

Elektronika je tradičně jedním z nejoblíbenějších dárků pod stromečkem. Nové spotřebiče nahrazují staré, a tak v tomto období vzniká největší přírůstek elektroodpadu za celý rok. Hana Ansorgová z neziskové organizace ASEKOL, která se zpětným odběrem elektra zabývá, říká: "Letos odhadujeme množství starého elektra, které přibyde kvůli Vánocům, na více než 2 000 tun." To je skoro stejně, kolik váží například všichni obyvatelé Kolína dohromady.

Špatnou zprávou je, že zdaleka ne všechen elektroodpad se dostane k recyklaci. Z průzkumu společnosti ASEKOL vyplývá, že elektro třídí necelá polovina populace, drobných spotřebičů se vytřídí dokonce sotva čtvrtina. Ostatní spotřebiče lidé často dlouho posouvají po celé domácnosti - od sklepa až na půdu - nebo jej dokonce vyhodí do směsného odpadu. "Už nyní se v českých domácnostech válí desítky tisíc tun starých spotřebičů, které již lidé nepoužívají. K tomu ještě musíme přičíst nový odpad vzniklý po Vánocích," dodává Ansorgová.

Přitom možnost odevzdání elektrospotřebiče se pro občany stále zjednodušuje. "Kromě již zavedené sítě sběrných dvorů, kde mohou lidé odevzdávat jakékoliv spotřebiče, a prodejen či servisů elektra, nabízí ASEKOL v České republice i širokou síť červených stacionárních kontejnerů. Tyto nádoby jsou umístěny vedle dalších barevných kontejnerů určených pro třídění plastu, papíru nebo skla," říká Ansorgová. Dodává, že je potřeba, aby si Češi třídění elektra zautomatizovali. "Recyklací lze znovu využít až 80 % materiálů spotřebičů a zabrání se úniku škodlivin do životního prostředí," vysvětluje Ansorgová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů