Sobota, 20. dubna 2024

Pět idejí Václava Cílka pro krajinu a klima

Pět idejí Václava Cílka pro krajinu a klima

Dříve si lidé přávali rodinné štěstí, zdraví nebo peníze, ale dnes po velkém americkém suchu či po bouři Sandy stále více toužíme po pěkné krajině, dobrém počasí, čistém vzduchu a průzračné vodě. K vlastnostem přirozeného světa patří i zdravý rozum, protože to, co občas prožíváme, není jen nedostatek zdravého rozumu, ale rozum nemocný.

Klimatická odolnost

Žijeme ve světě, který pravděpodobně přechází do jiného klimatického režimu, ať již přímým následkem znečištěné atmosféry nebo táním ledu v Arktidě. Pro tento režim jsou charakteristické sněhové kalamity, dlouhé mrazy, delší zima s rychlým nástupem jara, sucho v první polovině léta, vlny veder, povodně koncem léta a na podzim a celkově delší trvání klimatických extrémů. Něco můžeme změnit nebo zmírnit, na zbytek se musíme připravit, a proto začínáme uvažovat o klimatické odolnosti města či určitého regionu a začínáme objevovat schopnost zacházet s klimatickými extrémy.

Péče o zdravou půdu

Za 30 let má svět chtít po zemědělcích o 50 procent více potravin, a to je většina světové půdy již obdělána. V okolí neolitických vesnic například u Kutné Hory vidíme, že půda zde lidem slouží nějakých osm tisíc let, déle než jakákoli fabrika, stroj nebo lokomotiva. A přesto v posledních desetiletích dochází k obrovské erozi a celkové degradaci půd, takže během 20 let, právě v době, kdy bude poptávka po potravinách nejvyšší, nám začnou klesat výnosy a půda, která mohla sloužit ještě dalších 10 tisíc let se začne vyčerpávat.

Věčně zpívající lesy

Jednou možná nebudeme jezdit do Thajska, ale chodit do lesa nepřestaneme. Kvůli pohodě, zdraví, borůvkám a houbám, ale hlavně kvůli dřevu, což je nejvýznamnější energetická biomasa na světě. Procházíme krajinou a všímáme si, že do lesa se vrátil prakticky vymřelý druh - babička s vozíkem chrastí, která potřebuje ušetřit na stále dražším uhlí. Už i v pražských parcích jsem potkal důchodce sbírající klacíky. Les je další věc, kterou budeme v budoucnosti - ať již pro klid duše nebo teplo domova - potřebovat mnohem více než dnes.

Voda je přítel

Voda je neposlušné dítě, které si říká o pozornost. Někdy zlobí a jindy se schovává. Přestává být věcí či komoditou v našich rukách a stává se nevypočitatelnou, svéhlavou blondýnou, která k vám jednou přilne a dvakrát neodpustí.

Péče o paměť

Konec světa je řešení pro lenochy. My tohle štěstí mít nebudeme a pěkně si odpracujeme všechno, co jsme způsobili, a to dokonce i za ty lidi, co jsme si zvolili. Ohlédneme se do historie a řekneme si: "Všechny krize už tady byly. Umíme s nimi zacházet. Regenerace nás stejně nemine."

Václav Cílek (57)
Geolog, klimatolog, spisovatel, filozof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy. Od roku 2004 až do letošního jara stál v čele Geologického ústavu, nyní je jeho vědeckým pracovníkem. Napsal nebo se podílel na 30 knižních titulech.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů