Úterý, 23. dubna 2024

Pět idejí Dany Drábové pro energetiku

Pět idejí Dany Drábové pro energetiku

Těmi, kteří budou soudit, zda jsme dnes "nemohli jinak", budou nejspíše až naši vnuci, myslí si předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Nazývejme věci pravými jmény

Naučme se používat zdravý rozum, kriticky myslet, nebojme se pojmenovat věci pravými jmény. Dříve nebo později si budeme muset přiznat, že naše generace má před sebou velmi těžká a nepopulární rozhodnutí, bez kterých sotva odkážeme těm, kteří přijdou po nás, Zemi, která bude alespoň trochu k životu. Mějme úctu k energii vesmíru, pokladům planety a síle přírody. Naše dnešní kvalita života, kterou považujeme za samozřejmost, je dar, nikoli "zboží" určené k plýtvání a rozkrádání. O energii to platí obzvláště.

Investujme do výzkumu

Zkusme si co nejrychleji připustit, že doba levné energie je definitivně za námi. Uhlíkatá paliva jsme skoro spotřebovali a stále nevíme, čím je nahradit. Ať to bude cokoli, co si dnes dovedeme představit, nebude to ani levné ani úplně čisté, a hlavně toho nebude pro naše rostoucí potřeby dost. To bychom měli mít na paměti, než propadneme nadšení z jakéhokoli energetického zdroje. Snadná řešení neexistují. Proto nelitujme investic do vzdělání a výzkumu, ty jsou naší nadějí do budoucna.

Důraz na soběstačnost

Naučme se myslet lokálně a zaměřme se na co nejvyšší rozumně dosažitelnou energetickou soběstačnost domácností a místních komunit. Například systém se sluneční elektrárnou na střeše, kogenerační plynovou mikroturbínou vyrábějící teplo i elektřinu a akumulací energie (teplá užitková voda, bazén) je velmi stabilní a schopný samostatného fungování i při rozsáhlém výpadku centrálně dodávané elektřiny. Dotace a pobídky zaměřme na podporu úspor energie a investic do decentralizovaných malých opravdu ekologických alternativních zdrojů.

Odstraňme deformace

Pokusme se odstranit současné dramatické deformace trhu s energiemi. Krátkodobé zájmy stranických garnitur málokdy vytvářejí stabilní a bezpečné prostředí potřebné pro rozvoj oboru. Stojí za povšimnutí, že v energetice kapitál v posledních 20 letech prakticky negeneroval novou výrobu ani nová zařízení. To samo o sobě je ve vyspělé společnosti podezřelé. Těmi, kteří budou soudit, zda jsme dnes "nemohli jinak", budou nejspíše až naši vnuci. Ti ovšem nebudou hodnotit jen omezený počet straníků v parlamentu, ale celou společnost, jíž jsme součástí.

Spolupracujme se sousedy

Spolupracujme se svými sousedy v Evropě, respektujme jejich volbu energetického mixu, snažme se o společné řešení přeshraničních dopadů. Různé geografické, geologické i podnební podmínky vyžadují různé energetické koncepce a strukturu zdrojů. Stabilními zdroji, kterými jsou jaderné elektrárny, a podporou budování odolné přenosové sítě může Česká republika pomoci řešit problémy vznikající v důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek při provozu obnovitelných zdrojů.

Dana Drábová (51)
Jaderná fyzička. Byla zástupkyní vedoucího Ústředí radiační monitorovací sítě České republiky, ředitelkou odboru havarijní připravenosti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a ředitelkou Státního ústavu radiační ochrany. Od 1. listopadu 1999 je předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a ředitelkou Státního ústavu radiační ochrany.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů