Pátek, 19. dubna 2024

Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica

Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica

PF 2013

Vážené a milé, vážení a milí,


děkujeme za veškerou Vaši podporu a pomoc v roce 2012 a přejeme Vám hodně zdraví a vše dobré v novém roce. Ať máme všichni hodně sil a vytrvalosti, ať se nám všem v dobrovolné i profesionální práci pro ochranu přírody a životního prostředí daří.

Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica

PF 2013

Zveme na konferenci: Biouhel a ochrana klimatu

Ve dnech 13.-14. února 2013 se v Hostětíně uskuteční mezioborová konference z cyklu Udržitelná energie a krajina. Hlavním tématem bude biouhel, tedy biomasa zuhelnatělá za účelem ukládání uhlíku do půdy. Hovořit budeme o významu biouhlu v zemědělství i o tom, jak pomáhá při ochraně klimatu. Na konferenci zveme odborníky i studenty různých směrů - zemědělce, lesníky, biology, společenské vědce zabývající se ochranou klimatu, energetickou bezpečností a rozvojovými problémy, fyziky, techniky, ekonomy a další. Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna: Fotovoltaika jako cesta k energeticky soběstačné domácnosti

Bez elektřiny se dnes již neobejdeme. Potřebujeme ji, abychom si doma posvítili, uvařili kávu v kávovaru, navštívili Facebook a využívali mnohé další moderní vynálezy. Jenže zdroje elektřiny se významně liší ve svém dopadu na přírodu. Jedním z nejšetrnějších zdrojů je fotovoltaika. Ta byla před časem velmi drahá, ale dnes se již její cena pohybuje v rozmezí 40 až 50 tisíc Kč/kW. Velikost běžné "domácí elektrárny" je okolo 5 kW. Přečtěte si více v článku z časopisu Veronica.

Brněnský strom roku 2012 inspiroval mladé brněnské divadelníky

I minulý rok od března do října probíhala soutěž Brněnský strom roku. Do finále se dostali jilm vaz z Mendlova náměstí, mandloň obecná zpod Denisových sadů i lípa velkolistá kousek od Lužánek. Nakonec vyhrála katalpa trubačovitá na Moravském náměstí. Na její počest vytvořil divadelní spolek Nosnost - divadlo v pohybu krátkou divadelní performanci, spočívající na pantomimě s prvky komiky. Video můžete shlédnout zde.

Klimatický dovětek k novoročnímu přání

Síly ať nám rostou rychleji než globální teploty, a vytrvalosti neubývá jako ledu v Arktidě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů