Pátek, 29. března 2024

Rok 2012: teplotní rekordy a extrémní počasí

Rok 2012: teplotní rekordy a extrémní počasí

Desítky teplotních rekordů, které padaly v České republice na Vánoce, připomněly významné změny, kterými v posledních letech prochází klima. Letošní rok se stejně jako jedenáct předchozích let celosvětově zařadil mezi nejteplejší v historii

Na Štědrý den vzrostly v České republice teploty až na 13,5 stupně Celsia. Celkem padlo v tento den třiatřicet teplotních rekordů v západních, jižních a středních Čechách. Na Boží hod naměřilo teplotní rekordy dvaatřicet stanic, nejtepleji bylo ve Vlkonicích na Klatovsku, kde naměřili 14,6 stupně Celsia.

Teplotní rekordy padaly i v předchozích měsících. Na řadě míst je měřící stanice zaznamenaly koncem listopadu nebo na Martina, kdy například v Karviné vyšplhala rtuť teploměru až na 19,5 stupně Celsia a překonala tak dosavadní rekord z roku 1997 o 3,8 stupně.

Letos v srpnu padl i absolutní teplotní rekord, když v Dobřichovicích v okrese Praha-západ meteorologové 20. srpna naměřili 40,4 stupně Celsia. To bylo o dvě desetiny stupně více, než dosud nejvyšší teplota naměřená v Česku v červenci roku 1983.

Klimatické změny se letos projevovaly na řadě míst planety. Arktické ledovce rekordně zmenšily, mezi březnem a říjnem roztála ledová plocha o rozloze 11,9 milionu čtverečních kilometrů. V polovině září byla jejich celková plocha 3,41 milionu čtverečních kilometrů, což bylo nejméně od počátku satelitních měření. Výrazně tály také ledovce v rakouských Alpách. Ledovec Pasterze na nejvyšší rakouské hoře Grossglockner se ztenčil o devět metrů.

Severní Ameriku a Evropu zasáhla v jarních měsících vlna veder. Jen v USA během ní na nejrůznějších místech padlo celkem 15 000 denních teplotních rekordů. S ní souvisela i sucha, která pocítili zejména obyvatelé jihovýchodní Evropy. Odborníci zároveň uvedli, že hladina moří se v důsledku oteplování planety zvyšuje o 60 procent rychleji, než předpověděla skupina expertů OSN v roce 2007.

"Dopady globálních změn klimatu jsou výrazně rychlejší a ničivější, než odborníci ještě před několika málo let odhadovali. Bohužel, vlády stále nepřijaly odpovídající kroky," uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. "V příštích letech bude proto potřeba vynaložit více úsilí nejen na opatření zpomalující změny klimatu, ale také na adaptační opatření, která umožní přírodě i lidem se s postupujícími změnami klimatu lépe vyrovnat," dodal Dalibor Dostál.

Zdroj: Česká krajina

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů