Pátek, 19. dubna 2024

U Moldavy v Krušných horách může vyrůst 18 větrníků

U Moldavy v Krušných horách může vyrůst 18 větrníků

Větrné elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 54 MW by mohly stát nedaleko Moldavy v Krušných horách. Na úřední desce krajského úřadu byl nyní zveřejněn posudek vlivu stavby na životní prostředí (EIA), zjistila ČTK. Ministerstvo životního prostředí souhlasí se záměrem, již dříve tak učinila obec. Proti stavbě jsou někteří místní občané.

Investorem je společnost EP Rewenables, jejímž jediným akcionářem je podle obchodního rejstříku EP Energy patřící Energetickému průmyslovému holdingu. "Na projektu stále pracujeme, budeme teď pokračovat v dalších krocích. Následovat bude územní rozhodnutí a stavební povolení," řekl ČTK za investora František Čupr. Postavit plánuje firma 18 větrných elektráren, každá o výkonu tři MW.

Právní moci již nabyl územní plán obce, v němž je prostor pro větrníky vymezen. Firma počítá s tím, že nejpozději v příštím roce by mohla se stavbou začít. Proti byli v minulosti někteří místní občané, podle nichž hrozí znehodnocení krajiny. Řada z nich se také obávala hluku. Moldava má zhruba 270 obyvatel.

Místostarosta obce Tomáš Tvrdík míní, že většina lidí je pro stavbu. Moldava již uzavřela s investorem smlouvu. "Přínos projektu je ekonomický, roční rozpočet obce je šest milionů korun, investor nám dá mnohonásobně víc, máme na to bankovní garanci," řekl ČTK Tvrdík.

Peníze od investora by Moldava podle Tvrdíka dala do vodovodu a kanalizace, opravy místních silnic či obecního domu. Čupr potvrdil, že obci náleží každoroční odměna. "Je to určitě atraktivní částka," řekl Čupr.
Součástí stanoviska ministerstva životního prostředí jsou podmínky, které musí investor splnit ještě před započetím stavby, v jejím průběhu i po skončení.

Krušné hory jsou atraktivní lokalitou pro investory v oblasti větrných elektráren. Soukromé firmy jich původně plánovaly v Krušných Horách postavit až 600. Podle studie, kterou si nechal zpracovat Ústecký kraj, je takový počet nevhodný a počet sloupů s vrtulemi by neměl přesáhnout stovku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů