Středa, 24. dubna 2024

Francie podpoří vyššími cenami ohrožené výrobce solární energie

Francie podpoří vyššími cenami ohrožené výrobce solární energie

Francouzská socialistická vláda podpoří penězi spotřebitelů krachem ohrožené producenty solární energie. Solární sektor ztratil za dva roky po omezení velkorysých podpor předešlou pravicovou vládou téměř polovinu pracovních míst. Socialisté chtějí nákladnou produkci fotovoltaiky opět oživit.

Ministryně energetiky a životního prostředí Delphine Bathová oznámila opatření na podporu solárního sektoru na dnešní návštěvě továrny na výrobu solárních panelů v západofrancouzském městě Villaines-la-Juhel. Vláda hodlá výnosem zvýšit o deset procent výkupní ceny elektřiny vyráběné v malých solárních farmách používajících panely vyrobené v Evropě. Solární energetika expandovala v Evropě díky vysokým povinným výkupním cenám, které musí platit spotřebitelé v ceně proudu.

Vláda také zvýší cíl ročního navyšování instalovaného výkonu solárních elektráren na dvojnásobných 1000 megawattů. Tyto kroky by podle Bathové měly vést k investicím v sumě přes dvě miliardy eur (51 miliard Kč). "Budeme bojovat za rozvoj ekologické konkurenceschopnosti Francie," řekla Bathová podle agentury Reuters.
Řada průmyslových výrobců v Evropě si stěžuje, že zdražování elektřiny v důsledku podpory obnovitelných zdrojů jejich konkurenceschopnost výrazně snižuje, a hrozí odchodem jinam. Německo řadě domácích výrobců "ekologickou přirážku" za elektřinu odpouští, o to více ale musí platit běžní spotřebitelé.

Předešlá vláda Nicolase Sarkozyho v souladu s plány Evropské unie nejprve fotovoltaiku výrazně podporovala, v minulých dvou letech se ale snažila utlumit spekulativní bublinu, která v sektoru kvůli vysokým výkupní cenám nastala. Omezení podpor vedlo k propadu počtu pracovních míst v solárním sektoru na loňských 18.000 z více než 32.000 v roce 2010.

Francie v rozvoji solární energetiky zaostává za Německem, které má v plánu nahradit obnovitelnými zdroji opouštěnou jadernou energetiku. Obnovitelné zdroje se na domácí spotřebě elektrické energie ve Francii podílejí 13 procenty, což je výrazně pod cílem 23 procent, který pro rok 2020 stanovil bývalý prezident Sarkozy.

Za loňský rok přibyly v Německu nové solární elektrárny o instalovaném výkonu 7600 MW a celkové instalace solárních panelů překročily instalovaný výkon 58 francouzských jaderných reaktorů. Německá fotovoltaická produkce je však proti jádru mnohem nižší a extrémně kolísavá a na dodávkách elektřiny v zemi se podílí jen pěti procenty. Ve srovnání s tím se srovnatelný instalovaný výkon jaderných elektráren ve Francii podílí na tamní produkci elektřiny zhruba 75 procenty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů