Pátek, 29. března 2024

Středočeský kraj plánuje přejít od skládek ke spalovnám

Středočeský kraj plánuje přejít od skládek ke spalovnám

Středočeský kraj uvažuje o tom, že přejde od ukládání komunálního odpadu na skládkách k likvidaci ve spalovnách. Kolik takových zařízení bude třeba vybudovat a jak budou rozmístěna, zatím nemá rozmyšleno. Jedna z prvních spaloven, která bude zkušební, má vzniknout v Mělníku. Kraj chce během ledna o situaci jednat se starosty, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek pro životní prostředí Marek Semerád (ČSSD).

Hejtmanství chce se zástupci obcí doladit návrh integrovaného systému nakládání s opady na období 2013 až 2022. "Navrhujeme ustoupit od tradičních skládek a přejít na formu spalovny, která je podle nás ekologičtější i ekonomičtější variantou nakládání s odpady. Ale upozorňuji, že je to pouze idea, žádná konkrétní věc rozpracovaná není," uvedl Semerád.

Spalovny by vybudovali soukromí investoři, kraj by ale držel ruku nad tím, kde by tato zařízení vznikala. Podle hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) by to mělo být v osách sever - jih - východ - západ, aby byla co nejjednodušší dopravní obslužnost.

Budoucnost odpadového hospodářství řeší například Benešov, který už poněkolikáté rozšiřuje skládku komunálního odpadu v Přibyšicích. Jednou se ale její kapacita naplní. Pak bude radnice muset najít jiný způsob likvidace odpadu.

"Výhledově nějaké řešení budeme muset hledat, ale čekáme na koncepci kraje, na které se pracuje. Kloníme se ovšem k regionálním spalovnám, nikoliv k jedné spalovně v rámci kraje," uvedl už dříve místostarosta Roman Tichovský (ODS).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů