Úterý, 19. března 2024

Jeskyně, co v ní led vydrží celý rok

Puklinová pseudokrasová jeskyně, jediná svého druhu v České republice, v níž led vydrží po celý rok, se nachází na severní návětrné straně Suchého vrchu v CHKO Lužické hory nedaleko osady Hamr u Naděje.
Jeskyně, co v ní led vydrží celý rok

Jeskyně Naděje, známá místním lidem od nepaměti jako Ledová díra, byla dlouhá léta zdrojem ledu. Turistům se otevřela v 19. století, kdy byla do údolí také vybudována úzká serpentinová stezka. Do ledového jícnu se sestupovalo nejdříve po větvích hrubě otesaného kmene, později pomocí žebříku. Prohlídka s průvodcem probíhala velmi romanticky, za svitu bengálských ohňů. Nenechaví turisté však ledové stalaktity odlamovali, což mělo za následek uzavření jeskyně mříží. Po druhé světové válce byl přístup do jeskyně volný, ale nenechaví návštěvníci výzdobu jeskyně opět ničili, a to i tím, že v podzemí zakládali ohně. Proto vchod do jeskyně od roku 1988 kryje nová mříž.

Ve 30 metrů dlouhé jeskyni není dostatečná cirkulace vzduchu a tak se zde udržuje po celý rok stálá teplota v blízkosti bodu mrazu. Z par v ovzduší se pak vytváří jinovatka, rampouchy a podlahový led jež dosahuje síly až 2 metry. Díky severní orientaci vchodu a jeho dokonalému zastínění v horském lese se udržuje chladný vzduch v podzemí ještě mnoho měsíců po skončení zimy. Avšak pouze v nejnižším bodě východní chodby zůstává led až do příchodu nové zimy. Nejkrásnější a nejmohutnější bývá výzdoba jeskyně na jaře - průsaková voda z tajícího sněhu v jeskyni zamrzá a tvoří se tak mohutné stalaktity, stalagmity a záclony z křišťálově bílého ledu. Klíč od mříží lze zapůjčit po dohodě na Správě CHKO Lužické hory v Jablonném v Podještědí.

Jeskyně je významným místem pro některé druhy netopýrů. Můžete se s nimi seznámit každé září, kdy se u jeskyně koná Evropská noc s netopýry.

Jeskyni najdete 1 km severozápadně od Hamru u Naděje. Nejlepším výchozím místem pro pěší turisty je osada Horní Světlá, odkud k Ledové jeskyni vede červená značka v délce 2 km. Cyklisté, nebo běžkaři mohou využít cyklostezky 3061 z Krompachu, Luže, nebo Kytlice. Posledních 200 m od rozcestí pod Ledovou jeskyní však není procházka růžovým sadem, cyklistům doporučujeme nechat svůj poblíž rozcestí a po kamenné strmé a úzké cestičce se s ním nevláčet.

ZDROJ: www.kudyznudy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů