Pátek, 19. dubna 2024

Dny Šumavy v Praze zakončí výstava uměleckých fotografií

Dny Šumavy v Praze zakončí výstava uměleckých fotografií

Kampaň Ministerstva životního prostředí a Správy Národního parku Šumava "Dny Šumavy v Praze" zakončí v pražské kavárně Lucerna výstava uměleckých snímků Vladislava Hoška. Expozice s volným vstupem, která je otevřená do 18. ledna, zachycuje na dvaceti velkoformátových fotografiích šumavské lesy, slatě nebo ledovcová jezera v různých ročních obdobích.

Součástí kampaně bylo i oficiální zahájení zimní sezóny spojené s bohatým programem po celém Národním parku Šumava. Na Kvildě se 27. prosince uskutečnil i závod historických lyžníků a českých olympijských nadějí.

Pro milovníky zimní turistiky na běžkách je na Šumavě připraveno téměř 600 kilometrů upravených tratí. "Novinkou letošní sezóny je Šumavská magistrála. Zhruba 140 kilometrů dlouhá trať, která protne celý národní park od Železné Rudy až na Lipno, se bude dvakrát týdně upravovat i s nástupními místy v jednotlivých obcích. Jestli počasí vydrží, bude to tak až do 15. března," říká ministr Tomáš Chalupa, který zimní údržbu stop na Šumavě zahájil.

Kampaň "Dny Šumavy v Praze" doprovodila řada dalších akcí, například Adventní Farmářské trhy na Vítězném náměstí v Dejvicích, kde byla připravená prezentace zimních programů národního parku a Informační a strážní služby, dílny pro děti nebo prodej šumavských regionálních produktů. Trhy navštívilo na pět tisíc Pražanů. Úspěch měla také série výstav, prezentací a přednášek se šumavskou tématikou. Přednáška Ondřeje Fibicha, básníka a odborníka na život a dílo spisovatele Karla Klostermanna, přilákala do pražské kavárny Na Šumavě padesát čtenářů.

S šumavskou přírodou se mohou před budovou Ministerstva životního prostředí blíže seznámit i obyvatelé pražských Vršovic, kam se po úspěšném zakončení před Národní technickou knihovnou přestěhovala venkovní expozice reportážních fotografií z národního parku s názvem Šumavské příběhy.

Fotogalerie z výstavy v Lucerně.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů