Čtvrtek, 28. března 2024

V ČR cítí zlepšení kvality ovzduší 37 procent lidí, nejvíc z EU

V ČR cítí zlepšení kvality ovzduší 37 procent lidí, nejvíc z EU

Přibližně 37 procent Čechů se domnívá, že se kvalita ovzduší v jejich zemi v posledních deseti letech zlepšila. To je vůbec největší procento z 27 států Evropské unie, ukázaly dnes zveřejněné výsledky průzkumu Eurobarometr.
Stejný názor o zlepšení kvality ovzduší v uplynulé dekádě sdílí v celé EU jen 16 procent lidí. Třeba v Itálii, na Kypru a ve Španělsku je o tom přesvědčeno pouhých šest procent obyvatel, kteří se výzkumu zúčastnili.

V již zmiňované Itálii je naopak 81 procent dotázaných přesvědčeno, že se kvalita ovzduší v jejich zemi v minulých deseti letech zhoršila. V Česku zhoršení spatřuje 35 procent lidí, což je čtvrté nejnižší číslo mezi 27 státy. V průměru si to pak myslí 56 procent Evropanů.

Rozsáhlý průzkum, kterého se loni na podzim zúčastnilo přes 25.500 lidí starších 15 let ze všech 27 zemí unie, se zabýval i řadou dalších věcí. Celkem 17 procent Evropanů například prohlásilo, že trpí respiračními problémy. Přibližně šest z deseti Evropanů zase necítí, že by byli o problematice kvality ovzduší v domovských státech informování.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů