Pátek, 29. března 2024

Ochránci ze Sea Shepherd zesílí kampaň proti velrybářům

Ochránci ze Sea Shepherd zesílí kampaň proti velrybářům

Ekologická organizace Sea Shepherd zahájila letošní kampaň proti japonským velrybářům lovících ve vodách Antarktidy. Nasadí do ní čtyři plavidla s posádkami čítajícími 150 osob, což je rekordní účast vzhledem ke kampaním z minulých let. Velrybáři se ale působení této organizace brání a díky jejich tlaku pátrá po zakladateli této organizace Paulu Watsonovi Interpol. Watson se dnes vzdal placených funkcí v Sea Shepherd, ale v ochraně velryb hodlá pokračovat.

Novozélandskému listu The New Zealand Herald řekl, že práce ochránců nese plody. "Loni nalovili jen 26 procent, předloni 17 procent velryb. Přišli kvůli nám o desítky milionů dolarů a jsme na cestě finančně je složit, takže v tlaku musíme pokračovat," prohlásil.

Japonci prý vyráží k letošnímu lovu na čtyřech plavidlech, takže ochránci je budou schopní všechny sledovat. "Nejsme tu, abychom protestovali proti lovu velryb. Prosazujeme mezinárodní zákony na ochranu životního prostředí velryb. Toto prostředí se nazývá rezervace, což znamená, že v ní se velryby neloví," řekl.

Loni v květnu byl dvaašedesátiletý Watson, jemuž se přezdívá ekologický pirát, na základě kostarické žádosti zadržen na letišti ve Frankfurtu. Kostarika ho viní z ohrožení posádky lodě při lovu žraloků v roce 2002. Watson z Německa uprchl a vyhnul se tam stíhání. V listopadu pak dorazil do Austrálie a se začal připravovat na letošní, už 9. protivelrybářskou kampaň.

Dnes se vzdal vedení Sea Shepherd v USA a Austrálii a nebude už ani kapitánem jedné z pozorovacích lodí Steve Irwin, jako byl dosud. Funkci v organizaci předal Bobovi Brownovi, což je australský politik a zakladatel tamní strany Zelených.

Watson ale zůstane na palubě Steva Irwina jako pozorovatel a poradce. Letos Sea Shepherd do kampaně nasazují vůbec nejvíc technologie včetně vrtulníku a tří bezpilotních letadel.

Interpol Watsona hledá na základě japonské žádosti. Watson tvrdí, že plavidla jeho organizace postupují v souladu s výrokem amerického soudu, který jí zakázal útočit na velrybáře ve vodách Antarktidy a nepřibližovat se k jejich plavidlům na víc než na 450 metrů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů