Čtvrtek, 28. března 2024

Energie je dražší, Němci se učí šetřit

Energie je dražší, Němci se učí šetřit

Se začátkem roku se ve Spolkové republice zvedly ceny elektřiny a zemního plynu. Čtyři pětiny Němců jsou proto rozhodnuty důsledněji kontrolovat, kolik energie v domácnosti spotřebují. Většina z nich však navzdory vyšším cenám nadále podporuje rozhodnutí vlády postupně zrušit jaderné elektrárny a posílit v energetice podíl obnovitelných zdrojů.

Zájem Němců o to, kolik utratí za elektřinu a plyn, není úplně nový. Už v letech 2010 na 2011 byl zřejmý pokles spotřeby energie v domácnostech o 6,7 procenta. Podle Spolkového statistického úřadu klesá spotřeba energie již několik let za sebou a tento trend začal ještě před začátkem krize eurozóny. Od roku 2005 do 2011 poklesla spotřeba energie celkem o 10,3 procenta a ve srovnání s rokem 2000 dokonce o 17, 7 procenta, tedy takřka o pětinu.

Vláda snahu spotřebitelů snížit spotřebu energie podporuje a někteří její členové jdou osobně příkladem. Ministr životního prostředí, křesťanský demokrat Peter Altmaier se listu Neue Osnabrücker Zeitung svěřil, že u sebe doma nevytápí místnosti na více než 18 stupňů a že se proto doma tepleji obléká. "V kuchyni při vaření dávám poklice na hrnce, jak to jen jde, a samozřejmě mám indukční vařiče," řekl Altmaier. Ve svém domě v Sársku si už naplánoval u topení vyměnit i třicet let starou olejovou pumpu. "Jsem si jist, že v hospodářství i v domácnostech se dá spotřeba energie snížit, aniž by se tím omezovala kvalita života," prohlásil.

Ministr není ve své snaze o úspory ani zdaleka osamocen. Z průzkumu institutu Dekra vyplývá, že snížit výdaje za energii vytápěním místností na nižší teplotu a teplejším oblékáním chce každý druhý Němec.

Nejvíce se daří omezovat spotřebu lehkých topných olejů. Od roku 2005 do 2011 v domácnostech poklesla o více než 25 procent. Zatímco spotřeba elektřiny více než sedm let stagnuje, roste podíl jiných zdrojů energie, například palivového dříví, speciálně dřevěných pelet, který se zvýšil o více než třetinu. Tento posun je motivován tím, že topení ve spotřebě energie domácností představuje více než dvě třetiny. Stagnace ve spotřebě elektřiny je vysvětlována tím, že v domácnostech se sice užívají energeticky méně náročné spotřebiče, ale že jejich celkový počet roste.

Navzdory vyšším účtům za energii tři ze čtyř obyvatel Spolkové republiky podporují rozhodnutí vlády kancléřky Angely Merkelové utlumit jadernou energetiku.

I když se většina Němců snaží spotřebu energie snížit, zástupci podnikatelů zmiňují i možné negativní dopady. "Vedení podniků, které vidí v cenách elektřiny a paliv obchodní riziko, se chovají mnohem zdrženlivěji a jsou mnohem opatrnější při případném přijímaní nových zaměstnanců," řekl deníku Rheinische Post předseda Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Hans Dietrich Driftmann.

V podnikatelské sféře se růst cen elektřiny po 1. lednu pohybuje i v dvouciferných hodnotách. Zástupci podnikatelů jsou přesvědčeni, že další výdaje vyvolané vyššími náklady se stávají neúnosné.

Předseda DIHK Driftmann proto tvrdí, že není možné rušit výjimky, které platí v energeticky náročných odvětvích v poplatcích, kterými se přispívá na elektřinu z obnovitelných zdrojů a na výstavbu nových rozvodných sítí.

Podle Driftmanna nejsou podniky, které jsou závislé na vyšší spotřebě elektřiny, bez těchto výjimek "životaschopné".

Obezřetní zákazníci

86 procent občanů Spolkové republiky sleduje, kolik spotřebují energie při topení, osvětlení a vaření.

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů