Sobota, 11. května 2024

Experti se obávají tří černých ran pro světovou ekonomiku

Experti se obávají tří černých ran pro světovou ekonomiku

Stabilitu světa ohrožuje stejně jako nestabilita předlužených zemí a hospodářská krize i oteplování Země, nedostatek nových léků a šíření fám v digitální podobě. Tvrdí to včera zveřejněná Zpráva o globálních rizicích Světového ekonomického fóra.

Zpráva vychází z průzkumu mezi více než tisíci vysoce postavenými manažery a experty ze 101 zemí a ukazuje tři hlavní černé scénáře. Prvním je zhoršení ekologických problémů, což může způsobit například neočekávaně velká sucha, nebo naopak záplavy. Vzhledem k tomu, že už dnes trpí značná část vyspělých zemí hospodářskými problémy, jejich ekonomický systém by mohl po takovém nárazu zkolabovat. Navíc zvyšující se příjmové nerovnosti ve společnosti ztěžují hledání shody na tom, jak řešit ekologické i ekonomické otázky.

Další noční můrou expertů je pandemie nakažlivé nemoci. Současná antibiotika se totiž stávají neúčinnými.

Jen v USA kvůli tomu zemře ročně zhruba 100 tisíc lidí. Z ekonomických důvodů - mimo jiné kvůli špatné ochraně patentů - se ale farmaceutickým firmám nevyplatí vyvíjet nová antibiotika.

Třetím černým scénářem je "digitální požár". Tedy rozšíření klamné zprávy, které budou lidé věřit a která poničí už tak křehké finančnictví některých zemí. Nebo způsobí masový přesun obyvatel. Jako když video obviňující leteckou společnost United Airlines z poškození zavazadel srazilo cenu jejích akcií o desetinu. Nebo když loni v indickém Ásamu po falešné SMS zprávě o chystaném útoku islámských extremistů uprchlo ze svých domovů třicet tisíc lidí.

Zasedání Světového ekonomického fóra, tedy každoroční setkání špiček světového byznysu a politiky, které začíná za čtrnáct dní ve švýcarském Davosu, by mělo letos debatovat i o řešení těchto problémů.

Rizikové scénáře

1. Velké ekologické katastrofy

2. Pandemie nemoci, na niž nebudou stačit současná antibiotika

3. Digitální požár - falešná poplašná zpráva šířená mobilními telefony a sociálními sítěmi

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů