Pátek, 26. dubna 2024

Desátý ročník energetických oskarů

Desátý ročník energetických oskarů

Vypisovateli 10. ročníku soutěže, kterou lze označit jako klání o energetického Oskara, jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Ministerstvo životního prostředí ČR, organizátorem je společnost TOP EXPO CZ. Hlavním partnerem letošního ročníku byla společnost Erste Corporate Banking. Časopis Stavitel je mediálním partnerem. Tituly byly uděleny v několika kategoriích.

KATEGORIE STAVBA

(rovnocenné - bez určení pořadí)

- Úslava bioenergie, a.s.: "Úspory energie v CZT Přeštice" za vysoce energeticky a ekologicky efektivní řešení zásobování teplem městského sídlištního okrsku. Systém CZT využívá propojení bioplynové stanice a kogeneračních jednotek. Součástí modernizace stávajícího systému vytápění bytových domů a školy je moderní regulace a řízení jeho provozu (obr. 01).


- Úsporné bydlení s.r.o.: "Přestavba bývalé základní školy na pasivní bytový dům" za realizaci přestavby nevyužívané školní budovy na bytový dům s dosažením pasivního standardu. Projekt ukazuje možnosti revitalizace objektů občanské vybavenosti s již nefunkčními prvky obvodového pláště a celkovým morálním dožitím.

PROJEKTY

(rovnocenné - bez určení pořadí)

- Atelier ARS: "Přífařička - Budova pro pobytové a vzdělávací programy Střediska ekologické výchovy SEVER" za energeticky vysoce efektivní a ekologicky šetrné řešení stavby a jejích technických systémů. Objekt je lokalizován v podhorské oblasti, čemuž bylo celkové nízkoenergetické řešení plně podřízeno. Dřevostavba je vytápěna pomocí moderních systémů demonstrujících možnosti využití biomasy, solární energie i tepelného čerpadla. Kromě praktického využití se tak stávají tato technologická zařízení součástí výukových procesů (obr. 02).


- ELK a.s.: "Pasivní dům Bungalov 146" za stavební a technické řešení zajišťující pasivní energetický standard při vytápění, větrání a přípravě teplé vody kombinací vysoce účinné rekuperace tepla, tepelného čerpadla a integrovaným elektrickým bojlerem. Všechny použité stavební materiály a konstrukce vykazují špičkové tepelně izolační vlastnosti a současně odpovídají nárokům na udržitelné stavění.

- JRD s.r.o.: "Energeticky pasivní bytové domy Park Hloubětín" za stavbu pasivních bytových domů s vysokým uživatelským komfortem a cenovou dostupností pro všechny generace.

INOVACE

(rovnocenné - bez určení pořadí)

- HELUZ cihlářský průmysl s.r.o. za inovaci "HELUZ FAMILY 50 2IN1" Zavedení progresivní technologie výroby cihelných tvarovek umožňujících výstavbu nízkoenergetických objektů (obr. 03).


- SOR Libchavy s.r.o. za inovaci "Elektrobus SOR EBN 10,5" za vývoj elektrobusu pro městskou hromadnou dopravu. Kapacita baterií umožňuje dojezdovou vzdálenost 110 až 180 km, což je vhodné zejména pro středně velké aglomerace. Dobíjení akumulátoru lze variabilně řešit s ohledem na konkrétní provozní podmínky. Provoz elektrobusů je ekologicky velmi vhodným opatřením zejména pro oblasti s velmi znečištěným životním prostředím.

- WIENERBERGER, cihlářský průmysl, a.s.: "Cihla plněná minerální izolací Porotherm 42,5 T Profi" za inovaci pálené cihelné tvarovky s dutinami vyplněnými hydrofobizovanou minerální vlnou s nižší tepelnou vodivostí. Tento typ cihelné tvarovky umožňuje pořízení nízkoenergetických staveb z jednovrstvého zdiva s velmi dlouhou dobou životnosti.

- Plzeňská teplárenská a.s.: "Energetické využití odvodněného pivovarského mláta". Tato inovace řeší využití mláta jako vedlejšího produktu při výrobě piva v teplárenském zařízení. Mláto upravené do požadovaného stavu je fluidně spoluspalováno, produkovaná pára je využita následně v kogenerační výrobě tepla a elektřiny z biomasy.

CENA VEŘEJNOSTI

Za stavbu Metrostav, a.s. "Malá vodní elektrárna, jez a rybí přechod Beroun" za energetické využití průtoků řeky Berounky u stávajícího pevného jezu v Berouně na levé straně jezu a úpravu tohoto pevného jezu na částečně pohyblivý. MVE je průtočná, příjezová s automatickým řízením provozu včetně dodržení stálé hladiny v nadjezí. Instalovaný výkon MVE je 4 x 180 kW, celkem 720 kW (obr. 04).

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů