Pátek, 26. dubna 2024

Proměna brownfieldu novou fabrikou

Budova hotelu nejenže nenarušuje ráz okolní zástavby, ale naopak se příjemným způsobem podílí na oživení centra města...

Proměna brownfieldu novou fabrikou

Období bouřlivého budování hotelových kapacit už máme za sebou, řada z nich má dnes problémy se zajištěním klientely. Přesto se však objevují nové hotely a některé z nich krátce po svém vzniku prosperují. Příkladem obchodně úspěšného ubytovacího a restauračního zařízení je Fabrika Hotel v centru Humpolce.

Budova hotelu nejenže nenarušuje ráz okolní zástavby, ale naopak se příjemným způsobem podílí na oživení centra města. O mimořádný objekt se jedná i z hlediska energetických úspor a neobvyklého důrazu, kladeného autory stavby na ochranu životního prostředí. Nachází se v místě, které bylo původně zastavěno budovami průmyslového charakteru - odtud také pochází jeho název. Průmyslové stavby byly v období před realizací hotelu zbourány, ekologická zátěž pozemku byla ale tak výrazná, že se často o této lokalitě mluvilo jako o brownfieldu. Nová budova hotelu je i v dnešní době v bezprostředním kontaktu s částí z původních objektů - ty však prošly nezbytnou rekonstrukcí.

ÚSPĚCH PODNIKATELSKÉHO ZÁMĚRU

Záměr investora vycházel z geografické polohy města Humpolce, které je zhruba v polovině cesty mezi Prahou a Brnem, případně i v polovině cesty mezi Hradcem Králové a Českými Budějovicemi a nachází se v blízkosti dálnice D1. Pořadatelé kongresů, seminářů, workshopů, firemních zasedání, prezentací, team buildingů a dalších akcí podobného charakteru tak nejsou odkázáni na objekty ve velkých centrech a mohou nabídnout lokalitu s příznivou dopravní vzdáleností pro účastníky prakticky ze všech částí republiky. Nutno přiznat, že tato úvaha se ukázala jako správná, o čemž svědčí mimo jiné i řada akcí, které se od zahájení provozu hotelu v jeho kongresových prostorách konaly.

DISPOZICE HOTELU

Budova má pět nadzemních a jedno podzemní podlaží. V přízemí je restaurace se zázemím, recepce a prostory správy hotelu. Restaurace je doplněna salonkem pro 30 osob a letní terasou s kapacitou 50 hostů.

Druhé nadzemní podlaží je podlažím kongresovým. Centrální prostor lze rozdělit mobilními příčkami celkem na tři samostatné konferenční sály, přičemž jejich pojmenování Mahler, Orlík a Hliník (myšlen je ten, který se podle již takřka klasického citátu přestěhoval do Humpolce) souvisí s místní historií. Sály Orlík a Malý Hliník mají kapacitu 60 osob, sál Mahler 45 osob. Spojením posledních dvou jmenovaných sálů vznikne konferenční sál Hliník s plochou 240 čtverečních metrů a kapacitou 130 osob při uspořádání "škola", při uspořádání "divadlo" je kapacita navýšena až na 180 osob.

Hotelové pokoje se nacházejí ve třetím až pátém nadzemním podlaží, celková ubytovací kapacita hotelu je 40 lůžek. Převažují dvoulůžkové pokoje, v nabídce je i jednolůžkový, třílůžkový a čtyřlůžkový pokoj a tři luxusní dvoulůžkové pokoje. Vybavení LED televizory a vysokorychlostním WI-FI připojením je v ubytovacích kapacitách takovéto úrovně již samozřejmé.

Wellness ve třetím až pátém nadzemním podlaží kromě standardního vybavení zahrnuje i pivní lázeň s volnou konzumací piva, což zřejmě souvisí s blízkým pivovarem. Šesté podlaží slouží k výstupu na střešní terasu, jejíž širší využití je ve stadiu příprav. V podzemí budovy je 10 garážových stání, další parkovací možnosti jsou před hotelem.

STAVEBNÍ KONSTRUKCE

Nosná konstrukce budovy je monolitická železobetonová, svislé nosné konstrukce tvoří sloupy a stěny, deskové stropní konstrukce jsou lokálně zesíleny průvlaky. Obvodový plášť budovy vytváří zdivo z keramických bloků, doplněné kontaktním zateplovacím systémem s celoprobarvenou stěrkovou omítkou a tepelným izolantem z minerální vlny. V některých místech je tato tepelně izolační vrstva kryta předvěšeným hliníkovým tahokovem nebo černými plechy Saraybond, které tvoří i lemování oken a jsou použity na soklu budovy až do výšky 1. NP. Otvorové výplně jsou ze systémových hliníkových profilů s kvalitním izolačním dvojsklem.

Jednoplášťová plochá střešní konstrukce má inverzní skladbu, přitíženou násypem kačírku a hlavním hydroizolačním systémem z asfaltových modifikovaných pásů.

Veškeré schodišťové konstrukce jsou železobetonové monolitické (hlavní trojramenné schodiště) nebo prefabrikované (dvojramenné schodiště), s protiskluznou úpravou stupňů a povrchovou úpravou ve formě pohledového betonu, ošetřeného čirým transparentním nátěrem, stejně jako povrchy všech ostatních konstrukcí z pohledového betonu.

Zděné příčky mají štukové omítky, obklady stěn jsou v provozním zázemí keramické, v koupelnách ze skleněné mozaiky, ve wellness prostorách ze štípané břidlice. V restauraci a vstupních prostorech povrchy stěn pokrývá černý plech nebo dřevěná podlahová prkna, která jsou použita i na podlahu. V konferenčních sálech a hotelových pokojích jsou na podlahách lepené kobercové čtverce.

ÚSPORNÉ PROVOZNÍ TECHNOLOGIE

Energetické hospodářství hotelu je jednoznačně směřováno k úspoře provozních energií, využití obnovitelných zdrojů energie a optimalizaci kvality vnitřního prostředí. Základním zdrojem energie pro vytápění je dvojice tepelných čerpadel Danfoss, napojených na pět vrtů o hloubce 150 metrů. Vzniklý podzemní labyrint se v zimním období využívá k odběru tepla potřebného k vytápění, v letním období naopak slouží k ukládání přebytečného tepla vznikajícího v provozu hotelu. Tepelný komfort v hotelových pokojích zajišťuje dosti neobvyklá kombinace podlahového vytápění a stropního chlazení.

Jako záložní zdroj elektřiny je použita plynová kogenerační jednotka, instalovaná v budově firmy MHA, bezprostředně sousedící s novostavbou hotelu. Tato jednotka slouží i jako běžný zdroj energie pro budovu MHA. Teplo z kogenerační jednotky se v letním období využívá ke chlazení hotelových prostor prostřednictvím absorpční chladicí jednotky.

V objektu se zužitkuje i teplo z odpadních vod pro předehřev teplé vody a regeneraci vrtů pro tepelná čerpadla. Použití rekuperace ve větracím systému konferenčních a restauračních prostorů je pak třeba považovat za logicky nezbytnou nutnost.

Při výběru kuchyňské technologie byl kladen mimořádný důraz na minimalizaci energetické náročnosti jednotlivých technických zařízení. K energetickým úsporám přispívají i tubusové světlovody Lightway, použité pro osvětlení vnitřní chodby ve třetím podlaží.

Hotel Fabrika v Humpolci získal za vytvoření nevšední stavby s výraznou energetickou koncepcí se zřetelem k důležitému podílu na kultivaci městského prostředí titul Stavba roku 2012.

AUTOR: František Kulhánek

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O STAVBĚ

Název stavby: Fabrika Hotel

Místo: Školní ulice 511, Humpolec

Investor: MHA, s.r.o., Humpolec

Autoři projektu: Ing. arch. Luděk Rýzner, Ing. arch. František Čekal, Ing. arch. Marcela Sousedíková, Ing. Pavel Hanzlíček (stavební část)

Architektonický atelier: OK PLANS ARCHITECTS, s.r.o., Humpolec

Dodavatel stavby: Podzimek a synové, s.r.o., Třešť

Plocha pozemku: 997 m2

Zastavěná plocha: 580 m2

Obestavěný prostor: 10 505 m3

Náklady: cca 80 mil. Kč

Doba výstavby: 03/2010 - 12/2011

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů