Středa, 24. dubna 2024

Slovenská vláda podpořila výstavbu ropovodu do Rakouska

Slovenská vláda podpořila výstavbu ropovodu do Rakouska

Slovenská vláda dnes podpořila projekt výstavby nového ropovodu do Rakouska, který má zvýšit objem přepravované ropy přes Slovensko a v případě výpadků dovozu suroviny z Ruska zajistit dodávky do země ze západní Evropy. Ekologičtí aktivisté upozornili na riziko ohrožení životního prostředí, kriticky se proti projektu staví i bratislavská rafinerie Slovnaft.

Výstavba zhruba 80 kilometrů dlouhého potrubí, kterým se rafinerie ÖMV v rakouském Schwechatu napojí na slovenskou část ropovodu Družba, má zvýšit vytíženost Družby, jež se pohybuje kolem poloviny přepravní kapacity. Tím by stouply i příjmy slovenského přepravce ropy Transpetrol.

Bratislava také počítá s tím, že přes nový ropovod by země, která je nyní prakticky závislá na dovozu ropy z Ruska, mohla získat přístup k alternativním dodávkám. "Kvůli bezpečnosti potřebujeme mít dodávky diverzifikovány," řekl novinářům ministr hospodářství Tomáš Malatinský. Dodal, že trasa ropovodu by měla být známá do konce roku.

Občanští aktivisté dlouhodobě upozorňují na možná ekologická rizika v případě poruchy na ropovodu. "Ropovod bude několikanásobně chráněn, riziko úniku ropy do přírody bude minimální," reagoval pro list Pravda bývalý šéf dozorčí rady Transpetrolu Karel Hirman.

Projekt výstavby ropovodu mezi Slovenskem a Rakouskem s nevolí sleduje slovenská rafinerie Slovnaft, která patří do skupiny maďarského koncernu MOL. Zástupci Slovnaftu už v minulosti tvrdili, že nové potrubí přinese výhody Rakousku, a nikoliv Slovensku.

Nynější ropovody v Rakousku, Itálii a Německu, na které se má slovensko-rakouský ropovod napojit, by podle kritiků kapacitně nepostačovaly na plnohodnotné zajištění dodávek ropy na Slovensko. Český přepravce ropy Mero loni uvedl, že projekt ropovodního propojení mezi Rakouskem a Slovenskem pozorně sleduje i s ohledem na to, aby neohrozil energetickou bezpečnost ČR.

Slovnaft spolu s MOL a Transpetrolem mezitím spustil přípravy na modernizaci ropovodu Adria mezi Slovenskem a Maďarskem, který by měl po úpravách být schopen plně pokrýt slovenskou spotřebu ropy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů