Úterý, 19. března 2024

Smogová situace v Pekingu dosáhla rekordně nebezpečných hodnot

Smogová situace v Pekingu dosáhla rekordně nebezpečných hodnot

Smogová situace v Pekingu se dnes dál zhoršila. Úřady vyzvaly 20 milionů obyvatel metropole, aby vycházeli z domovů jen v nejnutnějších případech, nemocní a děti pak vůbec ne. Navzdory tomu, že hodnoty znečištění ovzduší v Pekingu už přes tři dny překračují nebezpečné limity, ale nebyl ve městě vydán zákaz provozu aut ani žádná omezení výroby v továrnách, napsala agentura DPA.

Index škodlivých látek v ovzduší na americkém velvyslanectví v Pekingu dnes vyšplhal přes rekordní hranici 600 mikrogramů na metr čtvereční. Odpoledne místního času bylo u obzvláště zdraví škodlivého polétavého prachu dosaženo dokonce čísla 699. "To jsem ještě nikdy nezažil," řekl jeden z obyvatel metropole, který tento index sleduje už mnoho let. Dříve končila stupnice americké ambasády vždy na 500. Jen při koncentraci nižší než 50 je přitom vzduch považován za "dobrý", vyšších než 300 už za "nebezpečný".

Lékaři varují, že extrémně vysoké koncentrace škodlivých látek v ovzduší Pekingu a dalších měst v severní Číně mohou vyvolat mozkovou mrtvici, onemocnění srdce, dýchací problémy, poškození plodu nebo rakovinu.

Čína loni v létě vyzvala zahraniční velvyslanectví v zemi, aby přestala zveřejňovat svá vlastní měření kvality ovzduší na čínském území. Tato výzva byla v zahraničí pochopena jako jasná narážka na činnost americké ambasády, která pravidelně informuje na twitteru o smogové situaci v Pekingu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů