Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost CBRE, mezinárodní poradenská firma v oblasti realit, spolu se společností IMPACT-CORTI, začaly v zastoupení amerického investora Hampshire Investments marketingovou kampaň kancelářské budovy o velikosti téměř 7000 m2 s názvem GREEN POINT. Projekt má zabudované ekologicky šetrné technologie, jako je moderní systém osvětlení, izolace a využití dešťové vody, nízkoenergetická klimatizace, nízkorychlostní cirkulace vzduchu apod., což zaručuje nízké provozní náklady a příjemné pracovní prostředí. Cílem projektu je získat ekologický certifikát.

V prosinci 2012 byl zvolen nový výkonný ředitel Evropské agentury pro životní prostředí, pro kterou je CENIA kontaktním místem za Českou republiku. Stal se jím belgický profesor Hans Bruyninckx, který od 1. června 2013 nahradí ve funkci stávající ředitelku Jacqueline McGlade.Kompletní informace naleznete na webových stránkách EEA:
www.eea.europa.eu

Někdejší poslanec Petr Wolf (dříve ČSSD), který má jít na šest let od vězení za zneužití státní dotace, nepřevzal výzvu k nástupu trestu. Požádal Krajský soud v Ostravě o čtyřtýdenní odklad nástupu, což však předseda senátu hned zamítl. Soud uznal Wolfa vinným, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od kterého dostal dotace na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Vrchní soud v Olomouci jej potrestal šestiletým vězením a pokutou pět milionů korun. Wolf na svých internetových stránkách uvedl, že rozhodnutí soudu považuje za nespravedlivé.

Brownfieldy zažívají i díky podpoře EU druhou šanci
ČR prochází novou vlnou zájmu o nevyužívané průmyslové objekty, které dlouhá léta chátraly a obyvatelům obcí, kde se tyto "brownfieldy" nacházejí, nezbývalo nic jiného než nostalgicky vzpomínat na dobu, kdy se stavby nehroutily a nabízely pracovní místa. Přínosu regenerace brownfieldů si všímá EU a investice do starých areálů namísto do stavby na zelené louce podporuje. Oceňuje přitom ochranu životního prostředí i zachování zajímavé architektury.

Roční komunikační plán Operačního programu Životní prostředí (RKoP) na rok 2013 je už šestým komunikačním plánem, který rozpracovává strategii stanovenou v Komunikačním plánu (KoP) OPŽP na roky 2007-2013, schváleném EK v srpnu 2008.
RKoP 2013 navazuje na loňský RKoP s hlavním zaměřením na prezentaci výsledků konkrétních projektů, resp. na pozitivní dopad realizace celého operačního programu na stav životního prostředí v ČR s určením prioritních cílových skupin a představením komunikačních nástrojů. V roce 2013 je záměrem realizovat komunikační kampaně především směrem k široké veřejnosti a médiím a využít již realizované projekty ke zvýšení povědomí o cílech a výsledcích Operačního programu Životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů