Pátek, 26. dubna 2024

Zpřesnění pravidel pro velké znečišťovatele má v Senátu potíže

Zpřesnění pravidel pro velké znečišťovatele má v Senátu potíže

Vláda má v Senátu potíže s prosazením novely, která má kvůli směrnici EU zpřesnit pravidla povolování provozů znečišťujících životní prostředí. Senátní podvýbor pro energetiku normu nepodpořil. Většina jeho členů se k předloze postavila zdrženlivě, vážné námitky neměli. Pro schválení byli především oba zástupci ČSSD, která má jinak v horní komoře pohodlnou většinu.

Novela měla být podle unijních požadavků přijata do 7. ledna, upozornil senátory náměstek ministra životního prostředí Tomáš Podivínský. Pokud by nebyla schválena, Česku by hrozila pokuta ve výši zhruba 80.000 eur (zhruba dvou milionů Kč) za každý den prodlení.

Novela má přimět podniky k využívání nejlepších dostupných technik. Měla by pomoci zajistit, že skutečné vypouštěné emise nepřekročí úroveň emisí spojenou s nejlepšími dostupnými technikami. Norma také zpřesňuje podmínky pro udělení výjimky a třeba pro teplárny stanoví možnost využít přechodný režim. Důraz klade předloha na větší ochranu půd a podzemních vod před znečištěním průmyslovými podniky a rozšiřuje působnost zákona například na výrobu bioetanolu.

Kritéria, za kterých může provozovatel výjimku pro vyšší množství emisí získat, budou podle novely tři: zeměpisná poloha zařízení, technická charakteristika zařízení a také odborným posudkem podložený argument, že by náklady na pořízení nejlepší technologie byly nepřiměřené přínosům pro životní prostředí. O výjimku budou moct firmy žádat pouze tehdy, pokud její oprávněnost podloží odbornými posudky. Senátor ODS Miroslav Škaloud namítl, že to bude znamenat další administrativní zátěž.

Předloha také mění úpravu kontrol a zahrnuje nové průmyslové činnosti, například výboru dřevotřískových desek. Podniky na základě normy žádají o povolení k provozu krajské úřady, které posuzují míru emisí, a to do všech složek životního prostředí. Nemělo by se tak stát, že firma sice splní limity pro znečišťování ovzduší, o to víc emisí ale pošle do řek či na skládky v podobě nebezpečných odpadů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů