Pátek, 29. března 2024

Ministerstvo povolilo Spolchemii zvýšit výrobu chlorovodíku

Ministerstvo povolilo Spolchemii zvýšit výrobu chlorovodíku

Ministerstvo životního prostředí povolilo ústeckému Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) rozšířit výrobu chlorovodíku na skoro dvojnásobek. ČTK to zjistila z rozhodnutí ministerstva. Investice za zhruba 50 milionů korun by měla být hotová do roku 2016. Závisí na ní i chystaná stavba nové elektrolýzy za téměř dvě miliardy korun, jejíž přípravy už vrcholí.

Spolchemie má aktuálně na výrobu chlorovodíku dvě syntezní jednotky, jednu starou, druhou relativně novou z roku 2008. Výměna té starší by měla zvýšit roční kapacitu ze 185.000 na 300.000 tun ročně. "Nová technologie zahrnuje výměnu starých zařízení za nové a moderní prvky, ale znamená i další zvýšení bezpečnosti," řekla ČTK vloni v dubnu mluvčí firmy Marie Logrová.

Investice ve Spolchemii jsou v posledních letech poměrně ožehavé, protože chemička stojí hned vedle centra stotisícového města a mnoha lidem vadí. Obavy se týkají i výroby chlorovodíku - jakmile podala chemička příslušnou žádost ministerstvu životního prostředí, připomínkovaly ji kraj a město. Výhrady se vesměs týkaly ochrany ovzduší, obyvatel a řešení eventuálních havárií. Ministerstvo přesto souhlasilo.

"Vliv nárůstu výroby po rekonstrukci výroby chlorovodíku nebude mít významný vliv na imisní zatížení hodnocené lokality," uvedlo ministerstvo ve zdůvodnění kladného stanoviska. Vymezilo ale několik podmínek - linka se musí při překročení emisních limitů sama odpojit a musí být i jinak zabezpečené odplynování jednotky nebo nastavení spalovacího poměru tak, aby raději přebýval vodík, než aby unikal chlor. Podmínek je celkem 25.
Spolchemie zprávu přivítala, i proto, že už dokončuje přípravy stavby nové elektrolýzy. Měla by se stát jednou z nejvýznamnějších investic v novodobé historii chemičky. Stát má téměř dvě miliardy korun a kvůli nedostatku peněz se v minulých letech odkládala. Mimo jiné by z provozu měla odstranit používání jedovaté rtuti.

"První smlouvu na dodavatele technologie už máme podepsanou. Stavební povolení máme a chceme začít v co nejkratší době stavět, abychom mohli postupně omezovat tu starou jednotku," řekla dnes ČTK Logrová. První část nové elektrolýzy by měla začít fungovat už v roce 2014. Dodavatelem technologie má být německá firma UHDE.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů