Sobota, 20. dubna 2024

NSS zamítl kasační stížnost proti skladu vyhořelého paliva

NSS zamítl kasační stížnost proti skladu vyhořelého paliva

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost občanského sdružení V havarijní zóně jaderné elektrárny Temelín proti rozsudku Městského soudu v Praze. Ten nevyhověl žalobě sdružení proti stavebnímu povolení na sklad vyhořelého jaderného paliva. ČTK to zjistila z webu NSS.

NSS dal za pravdu městskému soudu, podle něhož bylo sdružení účastníkem řízení neoprávněně, a nemohlo v něm být tedy nositelem žádných práv, která by mohla být vydaným stavebním povolením dotčena. Jako správný potvrdil NSS výrok, že sdružení, která hájí ekologické zájmy, mohou vystupovat v předcházejících fázích povolovacích procesů, tedy při územním řízení a procesu hodnocení vlivů stavby na životní prostředí.

Sklad začal fungovat od září 2010 ve zkušebním provozu, stavbení povolení vydal jihočeský krajský úřad už v dubnu 2008 a už tehdy proti němu sdružení podalo odvolání. Podle něj mělo územní řízení zásadní nedostatky. Například nezhodnotilo vlivy všech v místě působících jaderných zařízení na životní prostředí, přírodu, lidské zdraví a krajinu a nezabývalo se hodnocením dopadů těžké havárie jaderného zařízení. Podle ministerstva pro místní rozvoj byly všechny tyto námitky i námitky ostatních občanských sdružení řádně vypořádány a krajský úřad rozhodl v souladu s právními předpisy.

Sklad začal Temelín připravovat v roce 2001. Období mezi tím trvalo povolovací řízení, stavbě skladu i provozování kontejneru předcházela také řada zkoušek a kontrol. Do skladu vyhořelého jaderného paliva energetici umístili v roce 2010 první kontejner Castor, v němž je 19 vyhořelých palivových souborů. Do skladu se vejde 152 obalových souborů se 1370 tunami uranu. Sklad bude stačit na 30 let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů