Pátek, 29. března 2024

Lidé v Semilech budou rozhodovat o stavbě geotermální elektrárny

Lidé v Semilech budou rozhodovat o stavbě geotermální elektrárny

Lidé v Semilech budou mít možnost rozhodnout o stavbě geotermální elektrárny ve městě. Radnice, přestože projekt podporuje, připravila petici proti stavbě. Podpisy bude sbírat při druhém kole prezidentských voleb. Pokud se proti projektu vysloví 50 procent voličů, město ho okamžitě zastaví, pokud se proti vysloví nejméně 20 procent voličů, vyhlásí referendum, slíbil na dnešním veřejném projednávání záměru starosta Jan Farský (Starostové pro Liberecký kraj).

Projekt geotermální elektrárny připravuje semilská radnice už pět let. V územím plánu počítá s pozemkem pro geotermální vrty v blízkosti sídliště Řeky. Nechalo ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí zpracovat geofyzikální průzkum. "Příprava projektu už nás stála zhruba milion korun," řekl Farský. Radnice začala v roce 2009 hledat investora, mimo jiné jednala se společností Toyota Tsusho, ta ale později veškeré investice v Evropě zastavila. Později se dohodla s TOP-B a firmou Entergeo, kde smlouva je před podpisem.

"Připravili jsme ve spolupráci s firmou Entergeo kompromisní záměr, který jsme zveřejnili na internetových stránkách města. Pokud se najde investor s lepší nabídkou, dostane přednost," řekl Farský. V dohodě se musí investor mimo jiné zavázat, že odkoupí pozemky od města a uhradí jeho náklady s přípravou. Navíc bude každý rok odvádět do zvláštního fondu města tři procenta z tržeb za prodej elektřiny od 30 gigawatthodin do 63 gigawatthodin. Peníze, asi šest milionů korun ročně, by použilo město ke svému rozvoji. Lidem ve městě chce Entergeo nabídnout levnější teplo, informoval ředitel Zbyněk Šonka.

Entergeo zkoumá podmínky pro vznik elektráren v Semilech, u Benešova u Semil a Tanvaldu v Libereckém kraji. V Semilech by měla vyrůst v těsné blízkosti sídliště. "Od bývalé mazutové výtopny, kde má elektrárna být, je jen asi 200 metrů ke škole a asi 220 metrů k největšímu bytovému domu, vrty na městském pozemku by byly ještě blíž. Nemyslím si, že to je bezpečné, nechtěl bych tam bydlet," upozornil jeden z obyvatel města Roman Sáblík. Lidé se obávají nejen hluku a vibrací při hloubení pět kilometrů hlubokých vrtů, ale především následných otřesů.

Elektrárna firmy Entergeo počítá s ohříváním vody vháněné do suchého podzemí (HDR), odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím příliš rozšířený. Podobnou elektrárnu začali před lety stavět ve švýcarské Bazileji. Hlubinné vrty tam provázely silné otřesy od 2,9 do 3,4 stupňů Richterovy škály a způsobily škody v přepočtu za 170 milionů korun. Investor nakonec musel projekt zastavit, přestože do něj investoval bezmála miliardu. "Nic podobného v Semilech nehrozí," ujišťoval dnes semilské odborník na seizmologii Leo Eisner. Seizmické stanice budou podle něj situaci sledovat a případně čerpání vody omezí a při otřesech nad 1,5 stupně Richterovy škály ho zcela zastaví.

Leona Vacková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů