Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Z PROGRAMU SCHŮZE VLÁDY ČR, která se koná ve středu 23. ledna 2013 v 09:00 hod. v zasedací síni budovy Úřadu vlády, Praha 1, nábřeží E.Beneše 4

9.
Návrhy na řešení opatření k posílení konkurenceschopnosti a rozvoje podnikání v České republice z pohledu právních předpisů na ochranu životního prostředí
č.j. 54/13
Předkládají: ministři životního prostředí a průmyslu a obchodu

4.
Informace o průběhu a výsledcích 7. zasedání Konference smluvních stran Úmluvy o účincích průmyslových havárií přesahujících hranice států (Stockholm, Švédsko, 14.-16. listopadu 2012)
č.j. 55/13
Předkládá: ministr životního prostředí

Masožravé rostliny budou k vidění na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Výstavu nazvanou Masožravky - zelení dravci mezi rostlinami připravilo Muzeum regionu Valašsko spolu s odborníky Univerzity Palackého v Olomouci, začne tuto sobotu, informovala dnes ČTK mluvčí muzea Simona Hlaváčová.
Lidé si budou moci prohlédnout řadu rostlin z celého světa, špirlice, heliamfory, láčkovky, rosnolisty, rosnatky, australské trpasličí rosnatky, tučnice a mucholapky, uvedla Hlaváčová. Živé exponáty doplní textové panely s informacemi o rostlinách. Návštěvníci získají také rady o pěstování těchto rostlin.
K výstavě je připraven také program pro školy a výtvarná soutěž, ve které děti zachytí, co se jim na výstavě líbilo nebo vymyslí vlastní druh masožravé rostliny. Výstava i soutěž končí 1. dubna.

Z 25 na 9 se zúžil počet kandidátů na generálního ředitele státního podniku Lesy ČR. Oznámilo to včera ministerstvo zemědělství. Nový šéf podniku, jemuž patří polovina lesů v Česku, by měl být znám do konce ledna. Výběr uchazečů zúžila výběrová komise, která zasedla 10. ledna a znovu se sejde 22. ledna. Firmu nyní dočasně řídí finanční ředitel Michal Gaube.

Rozšířit výrobu chlorovodíku na téměř dvojnásobek povolilo ústecké Spolchemii ministerstvo životního prostředí. Investice za zhruba 50 milionů korun by měla být hotová do roku 2016. Závisí na ní i chystaná stavba nové elektrolýzy za téměř dvě miliardy korun, jejíž přípravy už vrcholí.

Komentář ministra Tomáše Chalupy k aktuální veřejné debatě k prezidentským volbám

Ministr plně respektuje právo každého občana vyjádřit svůj názor a pozici v nadcházející prezidentské volbě, a to i v případě, kdy většinový názor jeho politické strany je jiný. Na druhou stranu je však třeba důsledně dodržovat skutečnost, že státní instituce včetně všech, které spadají pod Ministerstvo životního prostředí, se volebního klání nijak neúčastní a účastnit nebudou.
"Před dvěma lety jsem řekl, že mou misí je navrátit zdravý rozum do správy resortu životního prostředí. Jedním z cílů byl i přechod k racionální debatě od ideologických hádek a výkřiků z doby, kdy ministerstvo bylo ideologickým nástrojem jedné strany. Tento cíl platí," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů