Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odborníci čistí koryto Desné, pokácejí stovky stromů

Odborníci čistí koryto Desné, pokácejí stovky stromů

Vodohospodáři se pustili do rozsáhlého čištění koryta řeky Desné na Šumpersku. Chtějí tak snížit riziko povodní, kterou obyvatelé obcí ležící kolem této řeky už v minulosti několikrát zažili. Práce na dvacetikilometrovém úseku potrvají až do roku 2015, budou stát více než milion korun. Měli by vykácet několik stovek stromů i keřů, které by mohly zabraňovat průtoku. ČTK to řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Do kácení se vodohospodáři pustili nejprve v katastru Loučné nad Desnou, kde na úseku dlouhém 6,5 kilometru pokáceli 95 stromů, především olší a vrb, ale také keře a drobnějších dřeviny. Pracuje se také na dalším více než dvoukilometrovém úseku u Vikýřovic. "Práce probíhají nepřetržitě a měly by skončit na přelomu ledna a února. Na tomto kratším úseku je potřeba vykácet až 353 stromů převážně o průměru deset až 20 centimetrů a zhruba 840 metrů čtverečních keřů a náletových dřevin," uvedl ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Kácení bude pokračovat také v příštích letech, kvůli zvláště chráněným druhům je naplánováno vždy od září do konce února. Skončit by se podle mluvčí Tomíčkové mělo až v roce 2015 s tím, že je třeba vyčistit ještě dalších 14 kilometrů břehů. "Celá investice v úseku dlouhém 23 kilometrů je odhadována na 1,1 milionu korun," doplnila mluvčí.

Odborníci se zaměřují na stromy a keře, které brání zvýšeným průtokům. Po katastrofální povodni, která se prohnala údolím řeky Desné v Jeseníkách v červenci 1997, pracovníci Povodí Moravy zdevastované koryto vyčistili od polámaných a splavených stromů a břehy opevnili těžkým kamenným záhozem. Po letech se však porost kolem Desné z pozůstatků kořenového systému původních stromů a náletem semen z okolí opět obnovil.

Kromě katastrofální povodně v roce 1997 způsobily povodně na toku Desné značné škody i v letech 2006 a 2007.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů