zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Zvonek zelený

16.03.2013
Příroda
Zvonek zelený

Řád: Pěvci (Passeriformes)
Čeleď: Pěnkavovití (Fringillidae)
Rod a druh: Zvonek zelený (Carduelis chloris) (European Greenfinch)

Popis:
Robustní pták velikosti vrabce (délka 14-15 cm, hmotnost 28 g) s kuželovitým tlustým zobákem. Samec má olivově zelenou svrchní část těla včetně temene, žlutozelenou hruď a sytě žlutozelený spodek těla. Na vnější části křídel a po stranách kořenu ocasu jsou patrné sytě žluté skvrny. V zimě má šedý nebo šedohnědý nádech. Samice je celkově matnější, svrchu šedohnědá, na spodu šedá se žlutým nádechem a bělavým břichem. Mladí ptáci jsou zbarveni více dohněda a jsou podélně pruhovaní. Lze si je snadno splést s čížkem lesním, ale na rozdíl od nich mají žlutý kořen ocasu. Prachový šat je šedobílý.

Rozšíření:
Zvonek je rozšířen skoro po celé Evropě (v západní palearktické oblasti a na nejzazším jihozápadě východní palearktické oblasti). Částečně tažný (III-IV a X-XII). Severněji hnízdící ptáci migrují na zimu k jihu. U nás hnízdí zvonek velmi hojně a je stálý.

Prostředí:
Vyskytuje se v lesnatých i otevřených oblastech se stromy, v parcích a zahradách. Mnohdy odhání menší ptáky od krmítka.

Potrava:
V závislosti na ročním období se živí pupeny, květy, semeny a plody (hlavně bukvice a slunečnice).

Hnízdění:
Hnízdí 2x ročně (IV-VI), ptáci ve městě hnízdí již v březnu. Samička staví hnízdo v houští, křoví, jehličnatých mlazinách, mezi popínavými rostlinami při stěnách budov, často i v květinových truhlících na balkónech (na jihu hnízdící zvonci staví hnízdo v olivových hájích). Hnízdo je miskovité ze stébel a klacíků, měkce vystlané. Na stavbě hnízda se podílí i samec. Samice snáší 5-6 bělavých, tmavě hnědě tečkovaných vajec. Zatímco samička sedí na vejcích (13-14 dnů), sameček v blízkosti hnízda zpívá a provozuje své svatební lety až do konce hnízdění. Oba rodiče krmí mláďata z volátek rozměklými semeny po dobu 12-14 dnů.

Poznámka:
Hlas je krátké "gyk" (nebo "kip"), často složené do trylku "gyk gyk gyk..." Zpívá z vyvýšeného posedu nebo během krouživého vlnivého letu. Zpěv je jednotvárné nosové "dzí" střídané zvučnými trylky. Mláďata žebrají o potravu opakovaným "dýl dýl dýl".

Foto://www.ptacisvet.cz/index.phpbrowser=nn&menutype=Reduced&special=None&action=Detail&skupina=Druh&detail=Zvonek+zelen%FD

ZDROJ.www.ptacisvet.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí