Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kuskus a bulgur - alternativy rýže

Kuskus a bulgur - alternativy rýže

Kuskus - původně severoafrická specialita

Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně, používá se stejně jako rýže v podobě přílohy i hlavního pokrmu. Obvykle se míchá krupice z pšenice, ječmene či prosa s moukou, kropí se slanou vodou, dokud se nevytvoří hrudky. Ty se pak třou mezi dlaněmi, dokud nevzniknou miniaturní kuličky. Kuskus se poté vaří ve speciální nádobě nad vroucí vodou či přímo připravovaným pokrmem.

Protože máme k dispozici již předvařený instantní kuskus, doba přípravy je výrazně zkrácena od přípravy původní. Stačí, když kuskus zalijeme horkou vodou, přikryjeme pokličkou a necháme bobtnat okolo 10 - 20 minut, vždy se řídíme návodem na obalu.

Kuskus ochucený kořením, sójovou omáčkou, doplněný zeleninou (sterilovanou či podušenou) můžeme plnit lilky, rajčata, vaječné bílky, ale jako náplň jej můžeme užít i do masových a sýrových s roládek s pevnějším základem.

Bulgur - příloha z pšeničných krupek

Další z příloh či zavářek kuskus mírně připomíná. Součástí jsou pšeničné krupky a vznikají tak, že se pšenice nejdříve oloupe, předvaří, usuší a pak nahrubo nebo najemno obrousí. V pšenici zůstane zachován obilný klíček, proto je bulgur o to výživnější (bohatý na vitamíny, minerály a bílkoviny).

Příprava bulguru je následovná: Bulgur a vodu ve stejném poměru povaříme asi 15 minut. Poté bulgur necháme bobtnat asi 10 minut, vzápětí promícháme (provzdušníme) vidličkou. Pokud používáme bulgur na salát, vaříme ho v dvojnásobném množství vody, necháváme bobtnat až 35 minut, přebytečnou vodu už jen slijeme.

Bulgurem můžeme i zahustit polévku, jednoduše jej do polévky přisypeme a povaříme.

ZDROJ:http://clanky.vareni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů