Pátek, 26. dubna 2024

V Plzni už nejezdí tramvaje s nemoderní odporovou výstrojí

V Plzni už nejezdí tramvaje s nemoderní odporovou výstrojí

Plzeň se ke konci roku stala historicky prvním městem, provozujícím tramvajovou dopravu v České Republice, kde byl díky postupné modernizaci všech vozidel definitivně ukončen provoz klasických tramvají typu T3 s odporovou výzbrojí.

Kromě nástupu moderní elektronické výzbroje a pohonů, montovaných při modernizacích do těchto tramvají za účelem zvýšení komfortu jízdy a v neposlední řadě značné úspory elektrické energie (až 30%), se již od tohoto dne běžní cestující nesetkají v plzeňské MHD například s klasickými laminátovými sedačkami ve tvaru "vajíčka", původním pantografovým sběračem proudu na střeše vozu a dalšími podobnými detaily.

Od roku 1964 do roku 1987 bylo do Plzně postupně dodáno 127 vozů řady T3 v různých modifikacích a byla jim přidělena čísla 160-287. Některé z nich prošly důkladnou modernizací, při které byla kompletně opravena skříň vozu a hlavně dosazena zcela nová, moderní elektrická výzbroj na bázi polovodičů, ostatní postupně prochází ještě rozsáhlejší modernizací, při které je zcela nahrazena vozová skříň za novou, která již například mimo jiného poskytuje ve střední části i bezbariérový přístup pro občany se sníženou pohyblivostí a maminky s kočárky.

Tramvaj 187 byla vyrobena v roce 1974 a do současné chvíle po Plzni najezdila s cestujícími cca 1 745 000 km. Jelikož tramvaje řady T3 (mající svůj prazáklad v tramvajích z USA) z produkce Tatry Smíchov (později ČKD) byly vůbec nejpočetněji vyráběná vozidla el. dráhy na světě a i v Plzni mají svoji velkou tradici, PMDP, a.s. pro budoucí generace zachovaly ve sbírce historických vozidel vůz č. 192, který je uveden do původního stavu z výroby roku 1975 a reprezentuje tak tuto nejúspěšnější řadu tramvají vůbec.

Další zajímavosti z historie provozu nejen těchto vozidel tramvajové dráhy naleznete také na webu www.plzensketramvaje.cz tvořeného příznivci této ekologické dopravy.

ZDROJ:http://www.pmdp.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů