Sobota, 27. dubna 2024

MPO nečeká v roce 2020 v ČR 13.000 stanic pro elektromobily

MPO nečeká v roce 2020 v ČR 13.000 stanic pro elektromobily

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) je spíše pro variantu, aby v Česku v roce 2020 bylo méně než 13.000 veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily, jak navrhuje Evropská komise. ČTK o tom dnes informoval Tomáš Gebauer z odboru komunikace a marketingu MPO. Počet 13.000 dobíjecích stanic navrhla ve čtvrtek pro Česko Evropská komise jako minimální kvótu; iniciativa je součástí širší strategie na podporu čistých paliv.

"Nejsou nám známa data, ze kterých Evropská komise vycházela," uvedl k návrhu Gebauer. "Například u Švédska je uvedeno 14.000 nabíjecích stanic a 600.000 elektromobilů a u Rakouska 12.000 nabíjecích stanic a 250.000 elektromobilů," dodal. Oba státy jsou podobně lidnaté jako Česko; Švédsko má 9,5 milionu obyvatel a Rakousko 8,4 milionu.

"Při srovnání s výše uvedenými státy se kloníme spíše k nižšímu číslu," doplnil Gebauer. Uvedl rovněž, že v Česku je nyní zhruba 250 elektromobilů a více než 100 stanic pro jejich dobíjení.

"V současné době lze těžko odhadnout, zda jich bude avizovaných 13.000 v roce 2020. Elektromobil si můžete nabíjet i doma. Automobilky i energetické společnosti odhadují, že více než 60 procent nabíjení bude realizováno doma," uvedl dále Gebauer.

Návrh Evropské komise požaduje, aby každý členský stát zřídil minimální počet dobíjecích stanic, u nichž bude využívána takzvaná "společná zástrčka". "Cílem je zřídit nezbytný počet dobíjecích míst, aby společnosti vyráběly za přiměřené ceny automobily ve velkosériové výrobě," uvedla komise ve svém čtvrtečním prohlášení.

Síť dobíjecích stanic pro elektromobily v Česku budují převážně distributoři elektřiny jako ČEZ, Pražská energetika a E.ON. Loni svou první stanici v ČR otevřela společnost RWE. Energetické společnosti se také s Energetickým regulačním úřadem dohodly na vytvoření speciálních sazeb pro majitele elektromobilů, kteří tak získají možnost dobíjet si svá vozidla doma nebo ve firmě. Novou sazbu si budou moct vlastníci elektromobilů sjednat od července letošního roku.

Vlastní elektromobil nyní má nebo vyvíjí téměř každá automobilová značka. V Česku nyní jezdí na elektřinu zhruba 250 vozidel, některé z nich využívá například městská policie nebo záchranná služba.

Loni v tuzemsku majitelé zaregistrovali 89 elektromobilů. Nejvíce byly s převahou zastoupeny značky Peugeot a Citroën. Elektromobily v tuzemsku nabízí i Opel a v provozu je testuje domácí Škoda Auto.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů